Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Protestálnak a magánmentők

Protestálnak a magánmentők

A köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és az egészségügyi államtitkárnak is levelet ír az öt legnagyobb magánmentőt tömörítő szövetség. A mentésről szóló rendelet tervezett módosításával ugyanis a szaktárca jelentősen kibővítené azoknak a rendezvényeknek a körét, amelyeken kizárólag az Országos Mentőszolgálat nyújthat egészségügyi biztosítást, az egyik fő bevételi forrásuktól fosztva meg a magán mentőszolgálatokat.

A SAS-csoport (Sport Ambulance Service) tagjai – az Oxyteam Országos Sportmentőszolgálat, a Főnix-Med, a pécsi Galenus, a győri Misszió, és a Hungary Ambulance és a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálata – álláspontja szerint a hatályos rendelkezések kielégítően szabályozzák az egészségügyi szolgáltatók, így az Országos Mentőszolgálat viszonyát, egyben garantálják mind a versenyzők, mind a nézők maximális biztonságos ellátását. Ezért a mentőrendelet semmi nemű módosítását nem támogatják, ami az Országos Mentőszolgálat preferálásával nemcsak nem garantálja a minőségi szolgáltatást, de annak irreális drágulását is előrevetíti.

A rendezvények egészségügyi biztosítása ma évi 100-200 millió forint bevételt jelent a magánmentőknek, egy rendezvény egészségügyi biztosítása átlagosan 10 ezer forintba kerül óránként. A kifejezetten sportrendezvények biztosítására alakult Oxyteam - reklámszerződéseinek köszönhetően, közel 250 millió forint értékű térítésmentesen nyújtja szolgáltatásait a nagy sportszövetségeknek az elmúlt 15 évben.

Az Országos Mentőszolgálat az utóbbi években szinte teljesen kiszorult erről a piacról, aminek azonban nem csak az az oka, hogy a magánmentőknél drágábban vállalja a rendezvénybiztosítást, de az is, hogy a magánmentők olyan mentőerőt biztosítanak, amellyel azonnal kórházba tudják szállítani a sérülteket – mondja Nagy Tibor, az Oxyteam ügyvezető igazgatója.

A mentőgépjárművek felszereltsége és a mentőszemélyzet képzettsége is fontos szempont, különösen a sportrendezvények esetében, ahol akár a sérült sportoló karrierje múlhat azon, mennyire szakszerű, illetve magas színvonalú az orvosi segítség. A sportszövetségek közül ezért több is kiáll amellett, hogy a sportrendezvények egészségügyi biztosítását a jövőben is a magánszolgáltatók láthassák el. Erről a napokban nyilatkozatot írtak alá az úszó, a kajak-kenu, a birkózó, az ökölvívó, a röplabda és a golf szövetség vezetői.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke többek között kiemeli: a szövetségnek egy 2014-es szerződés alapján hosszú távú partnere a Sport Ambulance Service, és nem csak a szövetség, de például a 2021-es világbajnokságra készülő magyar úszósport érdekeit is az szolgálja, „hogy a számára mind szakmailag, mind anyagilag optimális, kipróbált partnerét megtarthassa”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár