Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 31. 19:00, kedd | Helyi

Petőfi emlékezete jegyében

Petőfi emlékezete jegyében

Az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának, a segesvári ütközetnek, illetve Petőfi Sándor eltűnésének-halálának emléknapján, 2018. július 31-én tartotta soron következő ankétját az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE). Az összejövetel a „Petőfi-ankét” címet viselte, amelyen a megjelentek a Petrovicsból Pápán Petőfivé váló egykori diák-költő életéről, pápai kötődéseiről, s 175 esztendővel ezelőtti, utolsó pápai tartózkodásáról beszélgettek.

Az alkalom keretében került bemutatásra az Egylet által készített Petőfi-zsebfüzet is, mely mintegy harmincegynéhány oldalon taglalja Petőfi és Pápa kapcsolatát. A kiadvány szerkesztője, Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő a program keretében lévő kiselőadásában elmondta, hogy olyan szigorúan forrásokra, irodalmakra – főként Bodolay Géza, Hatvany Lajos, Heitler László, Huszár János, Jókai Mór, Kövy Zsolt, Nádasdy Lajos, Orlay Petrich Soma munkáira – támaszkodó, igazán könnyedén lapozgatható kis ismeretterjesztő füzetke készítése volt a cél, mely a legfontosabb momentumokat eleveníti fel Petőfi és Pápa kapcsolatáról. Így az 1841 tavaszán Sopronból Pápára érkező baka pápai diák-próbálkozásaitól a képzőtársasági alapításon, a kollégiumi csínytevéseken, „A borozó” születésén és az ún. „örömünnepi” sikeren, illetve a 1842. júliusi napfogyatkozáskori szemkárosodásán át egészen a ’43-as utolsó pápai látogatásáig villantja fel mindazt, amik a legfontosabbak városunk és a költő kapcsolata tekintetében.

Az „Aut Caesar, aut nihil!” – Petőfi Pápán című, a 195 éve született halhatatlan szellemű poéta tiszteletére jelképes, 195 példányban közreadott EpVE-kiadvány gyakorlatilag folytatása az ugyancsak az Egylet által az idei év első felében közreadott ’48-as Zsebfüzetnek; s ebből az új füzetkéből is fognak juttatni minden pápai oktatási intézmény könyvtárának.

Kerecsényi Zoltán elmondta, a mostani Petőfi-ankétjukhoz hasonlót az év hátralévő hónapjaiban is terveznek, amiken Petőfi-versekkel, a pápaiakon túl filozofikus-gondolati költeményeiből szeretnének egyet-egyet fölvillantani egyleti összejöveteleiken, ezzel is méltón hangolódva a jövő évi kerek 170 éves Petőfi-évfordulóra.

Az EpVE számára 2018/19 az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében telik, a tavaly zárult „Kossuth-emlékprojektjük” óta, valamint az idei esztendő eleje óta már számos programmal emlékeztek és emlékeztettek a ’48-as vonatkozású évfordulókra, a 2019-es ihászi csata évfordulóra már elindították az „Ihász-170” emlékévüket is. A szájhagyomány szerint 1841 márciusában Petőfi Sándor Sopronból jövet a Marcalon átkelve, Ihászon keresztül jött Pápára. Az ihászi csatában pedig küzdött egy Petőfihez hasonló költő is: Pap Gábor. A néhai irodalmár honvéd századost – későbbi neves dunántúli református püspököt – Petőfi mellett azon kevesek között tartja számon az emlékezet, akinek a versei végigkísérnek bennünket a fontosabb ütközetek, győzelmek színhelyein. A személyes átélés hitelességével megírt ’48/49-es költészetét 2019. március idusán egy emlékülés keretében tervezik összevetni Petőfiével. – árulta el Kerecsényi Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy az EpVE a jövő évi március 15-re még egy közös Petőfi-Pap érdemérmet is tervez.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos, vállalt feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását; 2018/19-ben különösen fontosnak érzik Petőfit, a 170 éve kitört forradalom jelképét, akiből ugyebár Pápán lett Petőfi! Jelentőségeit külön is hangsúlyozva nem hiába választottak az emlékévekre egy Petőfit mintázó logót is. De alakulásuk óta évről-évre rendszeresen koszorúzzák a városi Petőfi-emlékhelyeket, hirdettek nem egy Petőfis vonatkozású rejtvénypályázatot, vetélkedőt, két éve, Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából különnyomatban közreadták Illyés Gyula Petőfi kötetének pápai részleteit, tavaly pedig kezdeményezték az addig jelöletlen Barát utcai Petőfi-Orlay szálláshely emléktáblával való megjelölést. Fontos lenne a jövőben táblával jelölni a szintén ezidáig még jelöletlen, Pápa, Széchenyi utca 10. számú házat is, amely szintén Petőfi egyik pápai lakhelye is volt, de fontos volna „PETŐFI” felirattal pótolni-ellátni a kastély előtt éppen 45 éve magasodó Petőfi-szobrot is, Somogyi József alkotását, mely méltón ábrázolja az egykori „bakadiákot” – hangsúlyozta Kerecsényi.

Az idei, július 31-i emlékprogram végén a résztvevők koszorút vittek a pápai Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz; a költő Pápán született „A borozó” és „Tolvaj huszár” című verseit az alkalmon Bakody Lászlóné és Vennes Györgyné tolmácsolták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.