Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 23. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: EpVE

Petőfi 175 éve tartózkodott utoljára Pápán

Petőfi 175 éve tartózkodott utoljára Pápán

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását is.

Petőfi 1843. április-májusában, megközelítőleg egy hónapig tartózkodott utoljára Pápán, szállása a máig is álló – de ottlakásának tényét sajnos máig nem jelölő – Széchenyi utca 10-es számú ház volt.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) számára a 2018/19-es esztendők – mint már korábban hírt adtunk róla – 1848/49 emlékezetének jegyében telik.

A 170 évvel ezelőtt kitört magyar polgári forradalom és szabadságharc nagy „keret”-évfordulója mellett a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra, az idén 210 esztendeje Pápa mellett született Vajda Péterre, a 190 éve Nemesszalókon született ihászi csatahős, Szalóky Sámuel Vilmos-huszárra, s Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, illetve utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulójára emlékeztetnek az idei esztendőben az EpVE önkéntesei. De már a Pápa mellett vívott ihászi ütközet kerek 170. emlékévének előkészületeit is megkezdte az Egylet, mint a Kossuth Szövetség tagcsoportja.

A 2018-as esztendő elején az EpVE vállalta, hogy az érdeklődő helyi iskolásoknak – akik ezt előzetesen igénylik – a pápai temetőkertekben nyugvó ’48-asok nyugvóhelyeinek, illetve a ’48-hoz köthető jelesekhez, így Petőfihez is kötődő városi emlékhelyek fölkeresése-megismerése céljából előre egyeztetett időpontban, séták keretében ismertetést nyújt.

A minap ilyen pápai iskolás – katolikus iskolás – kis csapat kereste fel az EpVE ügyvivőjének, Kerecsényi Zoltán városi képviselőnek vezetésével Pápa Petőfi-emlékhelyeit: a pápai kastély előtt éppen 45 éve, 1973-ban felavatott Petőfi-szobrot – ahová még egy nemzeti szalaggal átkötött koszorút is elhelyeztek a gyermekek –, a tavaly ősszel a pápai Barát utcában létrehozott Orlai-Petőfi-emlékhelyet, az Ó-kollégiumot, az az melletti Petőfi-emlékházat, a bíróság épületét – ahol 1842-ben Petőfiék „Örömünnepe” zajlott –, a Március 15. téri szobrokat, a Kollégium épületében, a Református Gyűjtemények gondozásában lévő Petőfi-Jókai kamarakiállításokat.

Kerecsényi Zoltán szerint (aki már nem egy Petőfivel kapcsolatos helyi kiadványt is összeállított, s számos Petőfis programot szervezett az elmúlt több mint tíz esztendő alatt, főként Helyőrségi Művelődési Házas és Ped. Otthonos munkálkodása idején, s az Országos Petőfi Sándor Társaság tagjaként is hosszú ideje szíve csücske a pápai Petőfi-emlékek ápolása és őrzése) 2018-ban nekünk, pápaiaknak emlékeznünk kell arra, hogy idén van Petőfi Sándor születésének 195. évfordulója, s Petőfi utolsó pápai tartózkodásának 175. évfordulója is, s Jókai Petőfitől elválaszthatatlan! Nem véletlen, hogy ez a pont Pápáról – a pápai ősi „skóla” falai közül – indult, Pápán irodalmárokká érett két ifjú 1848 forradalmának vezető személyiségei, a magyar szabadságvágy legismertebb nagyjai lettek. Mindkettőjük 1848-nak ahhoz a csillagképletéhez tartoztak-tartoznak, amelynek egyik legfényesebb tagja Kossuth Lajos volt, akinek portréja egyébként már Petőfi-Jókai diákoskodása idején ott függött a kollégiumi folyosón. S ezt akkor oda kihelyezni óriási bátorság volt!

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet kiemelten fontos feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását is. A 2018-as emlékesztendőben az Egylet fontosnak érzi Petőfit – akiből Pápán lett Petőfi! –, a 170 éve kitört forradalom jelképét, annak pápai jelentőségeit külön is hangsúlyozni. Nem hiába választott az Egylet a 2018/19-es évekre egy Petőfit mintázó logót is. Jövőre, 2019-ben is kerek Petőfi-évfordulóra készülnek majd, hiszen 170 éve lesz annak is, hogy Petőfi Fehéregyházánál elesett-eltűnt, s nem is oly soká itt lesz 2023 is, a 200., szebb, kerekebb születési évforduló is, amire már jó lenne, ha a pápai Ó-kollégium melletti ház igazi emlékházként működne – fejezi ki reményét az EpVE ügyvivője.

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet két éve, 2016-ban Illyés Gyula író jogutódjától engedélyt kapott arra, hogy a nagy író Petőfi Sándor életéről szóló kötetének pápai részletét egy különnyomatban megjelentesse Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából. Ezt 2016-ban 175 példányban az Egylet megtette, közreadta, minden pápai iskola könyvtárának juttatott belőle. Idén az Egylet szeretné Kerecsényi Zoltán tíz esztendővel ezelőtti, 2008-as Pápai Petőfi Zsebkönyvének egy rövidített változatát is megjelentetni, 2018 júliusának utolsó napján egy EpVE-s Petőfi-délutánt szervezni, valamint az Önkormányzat felé kezdeményezni, hogy még idén, vagy akár jövőre, a pápai kastély előtt 45 éve, 1973 óta magasodó, Somogyi József-féle egész alakos Petőfi-szobrot egy „PETŐFI” - felirattal lássák el, de hasonlóan szeretné kezdeményezni „KOSSUTH” - felirattal való ellátását az áruház melletti Kossuth-szobornak is.

Az EpVE és Kerecsényi Zoltán szerint nagyon helyes az, hogy Pápa Fő terén három jeles egykori pápai ember szobra áll: Esterházy Károlyé, Petőfi Sándoré és Jókai Móré; s ez a három szoborba formált alak teljes mértékben kifejezi mindazt, amire Pápa büszke lehet: Pápa az Esterházyak révén indult fejlődésnek-szépülésnek, és a pápai protestáns iskola egykori diákságának legjobbjai által válhatott a Dunántúlon hosszú időkre a haza feltétlen szeretetének, a demokrácia ideájának, a legtisztább polgári eszményeknek leghűbb ápolójává, s őrzőjévé!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.