Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Január 27. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajnai tüntetések - Kiterjedtek a zavargások a keleti és a déli országrészekre is

Ukrajnai tüntetések - Kiterjedtek a zavargások a keleti és a déli országrészekre is

Viktor Janukovics államfő kompromisszumos ajánlatai ellenére vasárnapra virradóan is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Kijevben, emellett Ukrajna több keleti és déli nagyvárosára is átterjedtek a tüntetések, helyenként az ellenzéki demonstrálók és a rohamrendőrök is összecsaptak.

Vasárnapra virradó éjszaka mintegy kétezer tüntető rohamozta meg az ukrán főváros központjában az Ukrán Ház nevű kulturális központot, amelyet a biztonsági erők használtak. A rendőrök könnygázzal, illetve vakítógránátokkal igyekeztek feltartóztatni őket. A tüntetők körülzárták az épületet, a biztonsági erőket pedig távozásra szólították fel. A belügyminiszter utasítására a rendőrök végül kivonultak az épületből.
Időközben az ország eddig viszonylag nyugodt déli és keleti területeire is átterjedtek a zavargások. Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában a tüntetők támadást indítottak a helyi adminisztráció épületének elfoglalására. Az eddigi hírek szerint a dnyipropetrovkszi rohamban négyen sérültek meg, és hét tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.
Helyi jelenések szerint jelenleg a tüntetők kezén van a megyei adminisztráció Lvivben (Lembergben), Rivnében, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Csernyivciben és Hmelnickijben. Zsitomirban és Poltavában is kísérletet tettek az ottani adminisztrációs épületek elfoglalására, sikertelenül. Vinnicjában és Ungváron tömegdemonstrációkat tartottak az ottani adminisztrációs hivatalnál.
Betiltotta a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és a kommunista párt működését területén két nyugat-ukrajnai megye, Ternopil és Ivano-Frankivszk. A két egymással szomszédos megyében a hétvégén tartott rendkívüli megyei tanácsüléseken fogadták el a képviselők azon előterjesztést, amely szerint a kormánypárt, és az őket kívülről támogató kommunisták tevékenysége ellentmondásban van a nemzeti érdekekkel, valamint sérti az ukrán állampolgárok jogait és szabadságát.
A krími tatárok parlamentje, a medzslisz elítélte a kijevi vezetést, és bejelentette, hogy január 28-án demonstrációt tartanak a Krími Autonóm Köztársaság fővárosa, Szimferopol központjában, a Lenin téren.
Az ukrán fegyveres erők nem fognak beavatkozni az országban kialakult válságos helyzet rendezésébe - jelentette ki az ukrán védelmi miniszter vasárnap egy interjúban. Pavlo Lebegyev leszögezte, hogy a hadsereg az alkotmányban előírt szerepet és feladatokat betartva fog cselekedni.
Az ukrán alkotmány szerint a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása. Az alaptörvény ugyanakkor leszögezi, hogy a fegyveres erők semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására.
A védelmi miniszter fontos lépésnek nevezte a megbékélés felé Viktor Janukovics elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy két ellenzéki vezetőtöltsön be kulcspozíciót a kormányban. Arszenyij Jacenyuknak, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjének kormányfői tisztet, Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) elnökének miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott.
Jacenyuk sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy egyelőre nem fogadták el az államfő javaslatát, hanem a három ellenzéki erő további konzultációkat folytat egymással.
"Ha az ellenzék elutasítja Janukovics kezdeményezését, azzal vádolják majd, hogy nem hajlandó Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledési folyamatát irányítani" - fejtette ki az ellenzéki politikus.
Kijelentette, hogy hajlandóak vállalni a felelősséget az ország sorsáért, de csak az általuk meghatározott feltételek mellett. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy a jövő keddi rendkívüli parlamenti ülésen a képviselőknek meg kell szavazniuk az amnesztiatörvényt, és valamennyi tüntetőnek vissza kell nyernie a szabadságát. Ezen kívül az ellenzék követeli a január 16-án elfogadott, gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvények megsemmisítését, és nem elégednek meg azok módosításával.
Vitalij Klicsko a Bild német lap vasárnapi számában nyilatkozva "mérgezettnek" nevezte Janukovics ajánlatát. Szerinte az a célja, hogy megossza az ellenzéket. Hangsúlyozta, hogy folytatják a tárgyalásokat a válság rendezésére, de továbbra is előre hozott választásokat követelnek.
William Hague brit külügyminiszter aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és elmondta, hogy nem szabad azt a Kelet-Nyugat csatájaként értelmezni. Hozzátette, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény Ukrajna és az Európai Unió között Oroszországnak is hasznára válna, emellett sürgette az ukrán kormányerőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a Nyugat-barát tüntetőkkel szemben.
Az erőszak befejezésére, valamint a kormány és a két hónapja tüntető ellenzék közötti építő jellegű párbeszédre szólított fel vasárnap Ferenc pápa. Ennek az erő alkalmazása nélkül kell megvalósulnia úgy, hogy mindenki szívében a béke és a közjó keresése kapjon elsőbbséget.
Kijevben elmaradt a szokásos vasárnapi nagygyűlés a Majdan (Függetlenség) téren, a zavargások egyik halálos áldozatának búcsúszertartása miatt.
Aggodalmának adott hangot a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója vasárnap amiatt, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.
Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni - mondta Takács Szabolcs az MTI-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.