Városlista
2017. november 22, szerda - Cecília

Hírek

2014. Január 27. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajnai tüntetések - Kiterjedtek a zavargások a keleti és a déli országrészekre is

Ukrajnai tüntetések - Kiterjedtek a zavargások a keleti és a déli országrészekre is

Viktor Janukovics államfő kompromisszumos ajánlatai ellenére vasárnapra virradóan is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Kijevben, emellett Ukrajna több keleti és déli nagyvárosára is átterjedtek a tüntetések, helyenként az ellenzéki demonstrálók és a rohamrendőrök is összecsaptak.

Vasárnapra virradó éjszaka mintegy kétezer tüntető rohamozta meg az ukrán főváros központjában az Ukrán Ház nevű kulturális központot, amelyet a biztonsági erők használtak. A rendőrök könnygázzal, illetve vakítógránátokkal igyekeztek feltartóztatni őket. A tüntetők körülzárták az épületet, a biztonsági erőket pedig távozásra szólították fel. A belügyminiszter utasítására a rendőrök végül kivonultak az épületből.
Időközben az ország eddig viszonylag nyugodt déli és keleti területeire is átterjedtek a zavargások. Dnyipropetrovszkban és Zaporizzsjában a tüntetők támadást indítottak a helyi adminisztráció épületének elfoglalására. Az eddigi hírek szerint a dnyipropetrovkszi rohamban négyen sérültek meg, és hét tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.
Helyi jelenések szerint jelenleg a tüntetők kezén van a megyei adminisztráció Lvivben (Lembergben), Rivnében, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Csernyivciben és Hmelnickijben. Zsitomirban és Poltavában is kísérletet tettek az ottani adminisztrációs épületek elfoglalására, sikertelenül. Vinnicjában és Ungváron tömegdemonstrációkat tartottak az ottani adminisztrációs hivatalnál.
Betiltotta a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és a kommunista párt működését területén két nyugat-ukrajnai megye, Ternopil és Ivano-Frankivszk. A két egymással szomszédos megyében a hétvégén tartott rendkívüli megyei tanácsüléseken fogadták el a képviselők azon előterjesztést, amely szerint a kormánypárt, és az őket kívülről támogató kommunisták tevékenysége ellentmondásban van a nemzeti érdekekkel, valamint sérti az ukrán állampolgárok jogait és szabadságát.
A krími tatárok parlamentje, a medzslisz elítélte a kijevi vezetést, és bejelentette, hogy január 28-án demonstrációt tartanak a Krími Autonóm Köztársaság fővárosa, Szimferopol központjában, a Lenin téren.
Az ukrán fegyveres erők nem fognak beavatkozni az országban kialakult válságos helyzet rendezésébe - jelentette ki az ukrán védelmi miniszter vasárnap egy interjúban. Pavlo Lebegyev leszögezte, hogy a hadsereg az alkotmányban előírt szerepet és feladatokat betartva fog cselekedni.
Az ukrán alkotmány szerint a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása. Az alaptörvény ugyanakkor leszögezi, hogy a fegyveres erők semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására.
A védelmi miniszter fontos lépésnek nevezte a megbékélés felé Viktor Janukovics elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy két ellenzéki vezetőtöltsön be kulcspozíciót a kormányban. Arszenyij Jacenyuknak, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjének kormányfői tisztet, Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) elnökének miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott.
Jacenyuk sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy egyelőre nem fogadták el az államfő javaslatát, hanem a három ellenzéki erő további konzultációkat folytat egymással.
"Ha az ellenzék elutasítja Janukovics kezdeményezését, azzal vádolják majd, hogy nem hajlandó Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledési folyamatát irányítani" - fejtette ki az ellenzéki politikus.
Kijelentette, hogy hajlandóak vállalni a felelősséget az ország sorsáért, de csak az általuk meghatározott feltételek mellett. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy a jövő keddi rendkívüli parlamenti ülésen a képviselőknek meg kell szavazniuk az amnesztiatörvényt, és valamennyi tüntetőnek vissza kell nyernie a szabadságát. Ezen kívül az ellenzék követeli a január 16-án elfogadott, gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvények megsemmisítését, és nem elégednek meg azok módosításával.
Vitalij Klicsko a Bild német lap vasárnapi számában nyilatkozva "mérgezettnek" nevezte Janukovics ajánlatát. Szerinte az a célja, hogy megossza az ellenzéket. Hangsúlyozta, hogy folytatják a tárgyalásokat a válság rendezésére, de továbbra is előre hozott választásokat követelnek.
William Hague brit külügyminiszter aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és elmondta, hogy nem szabad azt a Kelet-Nyugat csatájaként értelmezni. Hozzátette, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény Ukrajna és az Európai Unió között Oroszországnak is hasznára válna, emellett sürgette az ukrán kormányerőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a Nyugat-barát tüntetőkkel szemben.
Az erőszak befejezésére, valamint a kormány és a két hónapja tüntető ellenzék közötti építő jellegű párbeszédre szólított fel vasárnap Ferenc pápa. Ennek az erő alkalmazása nélkül kell megvalósulnia úgy, hogy mindenki szívében a béke és a közjó keresése kapjon elsőbbséget.
Kijevben elmaradt a szokásos vasárnapi nagygyűlés a Majdan (Függetlenség) téren, a zavargások egyik halálos áldozatának búcsúszertartása miatt.
Aggodalmának adott hangot a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója vasárnap amiatt, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára.
Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni - mondta Takács Szabolcs az MTI-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 21. 18:40, kedd | Külföld

Három embert őrizetbe vettek a 2015. januári párizsi merényletek miatt

Három embert őrizetbe vettek hétfőn és kedden Franciaországban a 2015. januári párizsi iszlamista merényletek feltételezett segítői közül - közölték igazságügyi források.

2017. November 21. 10:44, kedd | Külföld

Zaklatási miatt felfüggesztették az egyik legtekintélyesebb amerikai televíziós újságíró műsorait is

Az egyik legtekintélyesebb amerikai televíziós újságíró, Charlie Rose műsorait is felfüggesztették hétfőn három médiumban, mert nyolc nő szexuális zaklatással vádolta meg.

2017. November 21. 07:21, kedd | Külföld

Szexuális zaklatás vádja miatt felfüggesztette megbízásából a The New York Times fehér házi tudósítóját

A The New York Times című amerikai napilap hétfőn felfüggesztette megbízatásából fehér házi tudósítóját szexuális zaklatás vádja miatt.

2017. November 21. 05:00, kedd | Külföld

Donald Trump a terrorizmust támogató államok listájára helyezi Észak-Koreát

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy kormánya Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi.