Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. December 09. 20:54, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Helyére került a MiG

Helyére került a MiG

Több nem várt probléma is nehezítette a látványos daruzást, mely végül sikerrel zárult - felkerült a talapzatra a MiG-21-es vadászgép, emléket állítva a pápai katonai repülésnek.

Kora hajnalban, három órakor indult utolsó útjára a 4605-ös oldalszámú MiG-21-es vadászgép, mely saját kerekein hagyta el a Bázisrepülőteret. A nagyjából 5-10 kilométer/órás sebességű konvoj négy óra után érkezett meg a Celli úti körforgalomhoz. Ezt követően állították irányba a gépet és felvonult az a két nagy teljesítményű daru, amellyel később felemelték a MiG-et.

Elsőként csak kis mértékben emelték fel, hogy bakokra helyezzék vissza, így hajtották be a kerekeit. Azonban már ekkor érzékelhető volt, hogy az időjárás rosszra fordul. A talapzatra való emelés ugyanis 40 km/órás szélerősségig végezhető el biztonsággal, az erősödő lökések pedig ezt a sebességet is meghaladták.

Úgy határoztak a szakemberek, hogy elhalasztják a pirkadatra tervezett emelést, az időjósok 10 óra utánra mondtak kedvezőbb körülményeket. Már ekkor sokan voltak a körforgalom környékén, tíz órára pedig parkolólyet is nehéz volt találni a szomszédos bevásárlóközpontoknál.

Nagyjából 10 órára a szél valóban alábbhagyott, kezdődhetett az emelés. Szépen lassan emelte a levegőbe a három tonnás "vasat" a két daru, melyek már kezdték volna befordítani a gépet, amikor valami történt. Az alábbi videónkon 3:20-nál látható, amint az egyik, a gép orrónál lévő tartólánc elszabadul.

A daruk gyorsan visszaengedték a gépet a földre, mint kiderült, egy csavar nem bírta a terhelést, feltehetőleg anyaghibás volt.

Szerencsére nagyobb baj nem történt, jöhetett a "B" terv. Hevederekkel erősítették meg a gép rögzítését és kicserélték a tartócsavarokat.

Jöhetett a második emelés, majd a harmadik, a hevedereken kicsit állítani kellett.

Három a magyar igazság, tartja a mondás és lám, valóban. Harmadjára minden simán ment:

Néhány percet vett tehát csak igénybe a precízen kivitelezett művelet. Végül a rögzítési pontokat illesztették össze a szakemberek, majd pedig jöhetett a rögzítés, hegesztés.

A látványos és izgalmas műveletet a helyszínen tekintette meg Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka, Magasy Zsolt alezredes, parancsnokhelyettes és Unger Tamás alpolgármester, valamint Kovács József önkormányzati képviselő, az emlékmű ötletgazdája is. Az alpolgármester felidézte, több éves folyamat végéhez közeledik a projekt, az eredeti elgondolást követően körülbelül két évvel ezelőtt gyorsultak fel az események, amikor Gangler László parancsnok és Áldozó Tamás polgármester a 100 éves magyar légierő idei ünnepére készülve egyeztetett az emlékműállítás terveiről. Az alezredes és az akkori honvédelmi miniszter segítségével jelölték ki a gépet az emlékműhöz, sok segítséget adott a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, a gépet pedig a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzemének munkatársai készítették fel. Az emlékmű kivitelezését vállalta a pápai önkormányzat.

Az alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a pápai katonai repülésnek méltó emléket állító emlékmű létrejöttéhez hozzájárultak. - Szeretném megköszönni a Magyar Honvédség parancsnokságának, akik engedélyezték az emlékmű létesítését, és külön köszönetet szeretnék mondani Gangler László parancsnok úrnak és Magasy Zsolt parancsnokhelyettes úrnak, hogy képviselték és segítették ezt a folyamatot. Köszönet kell mondani dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőnek is, aki végig figyelte és segítette az emlékmű létesítésének ügyét.

Jelenleg is nagy a forgalom a környéken, sokan kíváncsiak a látványosságra.

A tervek szerint 16 órára végeznek a hegesztéssel és az állványzat bontásával, ezt követően indulhat meg a forgalom a környéken.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.