Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Július 08. 14:33, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápáról is látható a NEOWISE üstökös!

Pápáról is látható a NEOWISE üstökös!

Ki korán kel, üstököst lel - a napokban szabad szemmel is láthatjuk az üstököst az égbolton.

A porból, jégből és fagyott gázokból álló égitest maga nem látható, azonban a testéből kiáramló, a napszél által elsodort csóva igen látványos - mondta el portálunknak Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület vezetője.

Az üstökösök a Naprendszer távoli régióiból érkeznek hozzánk. A NEOWISE (C/2020 F3) üstököst 2020. március 27-én fedezték fel a NEOWISE nevű űrteleszkóp segítségével. Ekkor még csupán a déli féltekéről látszott. Az üstökös első hazai megfigyeléseit július negyedikén végezték. Utoljára 2007-ben gyönyörködhettünk ilyen látványos, szabad szemes üstökösben. Akkor a McNaught-üstökös kápráztatott el minket. Érdemes kimenni hajnalban és kémlelni az északkeleti égbolt alját, ahol „kondenzcsíkot” húzó, halovány objektumként tűnik fel ez az ősi vándor. Ha gyengébb a szemünk, használjunk kézben könnyen megtartható vadásztávcsövet (binokulárt).

Az üstökös halványodni fog. A hónap közepétől azonban megpillanthatjuk az esti égbolton is. A fényképfelvételek 2020.07.08-án, reggel 03:28-03:51 között készültek. Jelenleg ebben az időszakban lehet a legjobban megfigyelni ezt a ritka és különleges égi tüneményt.

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:32, hétfő | Helyi

Garázs égett Nagytevelen, rendőrök lőtték ki a gázpalackokat

Nagytevelen egy ingatlan melléképülete teljesen lángba borult május 5-én éjszaka.

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.