Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Október 18. 18:00, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápai Polgárok: Mi csak egy élhetőbb várost szeretnénk!

Pápai Polgárok: Mi csak egy élhetőbb várost szeretnénk!

Éles vita bontakozott ki az utóbbi hetekben a belvárosi köztisztasági és közbiztonsági kérdésekben indított civil petíció kapcsán. Az egyik Pápai Polgárt kérdeztük, hogy mi a petíció célja valójában?

Mint ismeretes, a magukat "Pápai Polgároknak" nevező civilek (köztük a cikk szerzője) petíciót fogalmaztak meg a pápai köztisztaság és közbiztonság helyzetére hívva fel a figyelmet. Néhány javaslatot is megfogalmaztak, ám nem várt ellenállásba ütköztek - mondta el hírportálunknak Cseh Péter, az egyik pápai polgár, a helyi filmklub szervezője. Mint mondta, arra számítottak, hogy konstruktív módon kezeli majd ezt a civil, polgári kezdeményezést a városvezetés, hiszen közös a cél: egy biztonságosabb, tisztább és élhetőbb város. - Ezzel szemben folyamatosan falakba ütközünk, a felvetésünket a városvezetés minősítette már szomszédok cívódásától, ellenzéki bázisépítéstől kezdve a rasszista, online térben masírozó gárdista felvonulásig mindennek, utána pedig a Pápai Médiacentrum forgatta ki a Városrendészet felállítására vonatkozó ötletünket, amelyet Facebook-os álprofilokkal próbált megtámogatni. Számunkra felfoghatatlan ez az ellenállás. Úgy érezzük, mintha politikai támadásnak tekintenék a petíciót, holott az első, amit leszögeztünk, hogy nem az. Ellenzéki politikusokkal a mai napig egyetlen szót sem váltottunk az ügyben.

De mégis összegyűlt több mint 1500 aláírás. Az már politikai értelemben is tetemes szám és jövőre választások lesznek...

Nem aláírásgyűjtéssel kezdtünk, bejártunk egy utat: mivel elsősorban a belváros helyzetéről van tudomásunk, így közel másfél évvel ezelőtt felvettük (írásban) a kapcsolatot a belváros képviselőjével, Szabadkai Veritával. Segítséget ígért, majd - miután egy év elteltével nem történt semmi, a gondjaink pedig csak fokozódtak - újra megkerestük: az újabb ígéreteket már fenntartásokkal fogadtuk, majd néhány incidens után döntöttünk úgy, hogy a nyilvánossághoz fordulunk. Egy normális demokráciában ez így működik: ha valami nem tetszik a polgároknak, hangot adnak nemtetszésüknek, javaslatokat tesznek. Minket egyáltalán nem érdekel a pártpolitika, ahogy a jövő évi választás sem. Fájó szívvel nézzük azt, hogy szemetesek, mocskosak Pápa közterei, tele van a belváros kiabáló, viselkedni nem tudó emberekkel. Minket elsősorban az érdekel, hogy ez a helyzet javuljon, nem az, hogy ki és hogyan oldja meg.

Az önkormányzat szerint a rendőrség megoldja a problémákat. Nem bíztok a rendőrségben?

De igen, bízunk. Látjuk, hogy a petíció elindítása óta sokkal nagyobb a rendőri jelenlét és fellépés a belvárosban, az akcióik eredményt is hoznak. Ezúton is üdvözöljük a rendőrkapitány döntését, hozzátéve, hogy a péknek sem köszönünk meg egyesével minden kiflit, de örömteli, hogy teszik a dolgukat. Akad bőven, napi szinten jönnek a hírek razziákról, letartóztatásokról, látjuk az igazoltatásokat, világos, hogy valós hiányra mutattunk rá. Ugyanakkor tartunk attól, hogy ez nem lesz így sokáig, köztudott, hogy nagyon kevés a rendőr és rengeteg a feladatuk. A készenlétiseket sem fogják örökre Pápára vezényelni, amint beáll egy pillanatnyi csend, tartunk tőle, hogy visszatérnek a régi állapotok. Egy pillanatig se felejtsük, hogy ez tüneti kezelése a problémának: aszpirin az agytumorra.

De akkor mégis mi lenne a megoldás?

Mi egy városrendészet felállítását javasoltuk, Győrben jól működik ez a szervezet. Rendkívül fájó, hogy az önkormányzati média a kerékbilincseléssel foglalkozik, ahelyett, hogy megkérdezne minket, vagy rendesen utána járna a tényeknek. Valóban szerelnek fel kerékbilincset is a győri városrendészek, ám ebből nem következik az, hogy Pápán is ezt kellene tenniük. Az önkormányzat határozza ugyanis meg, hogy milyen feladatokat kell ellátnia a szervezetnek. Ha a pápai önkormányzat nem akar kerékbilincset, akkor nem lesz Pápán kerékbilincs. Egy fokozott tevékenységi körrel bíró közterület-felügyeletet kell elképzelni, ami végre azt tenné, amiről elnevezték: felügyelné a közterületeket.

Valóban hatékony ez a szervezet Győrben?

A hozzánk eljutott hírek szerint egyértelműen igen. Már a folyamatos jelenlétnek is van visszatartó ereje. Szeretnénk, ha járőröznének a kritikus helyeken, és szükség esetén intézkednének azok ellen, akik nem tudnak viselkedni, szabálysértést követnek el. Győrben többek között folyamatban levő lopással gyanúsított személyt, betörőt, késsel fenyegető agresszív férfit, de gyermekpornográfia miatt körözött személyt is elfogtak már a városrendészek, találtak lopott kerékpárt is, illetve eltűnt személy felkutatásában is vettek már részt. Egyébként pedig 5-50 ezer forintig bírságolhatnak is, szemetelőknél időszerű is lenne a komolyabb szankcionálás. De továbbra is fenntartjuk: a lényeg a probléma megoldása, ha van erre bármilyen hatékonyabb javaslat, örömmel fogadjuk. A probléma közismert, a petíció érvényt kölcsönöz neki, a megoldása viszont nem a lakosság feladata, de nagyon szívesen részt veszünk a folyamatban, amennyiben bevonnak minket.

Mi lesz az aláírásokkal?

Először is szeretném megköszönni annak a több mint 1500 embernek, aki aláírta a petíciót, aki még szeretné, a héten szignózhatja. A tervünk az, hogy bemutatjuk az íveket a városvezetésnek és a rendőrkapitánynak, illetve személyesen is egyeztetünk velük a felvetett problémákról, majd pedig megsemmisítjük az aláírásgyűjtő íveket. A kezdetektől az volt a célunk az akcióval, hogy egy közös ügyünk jelképe legyen, ennek eleget tett már néhány nap után.

Hogyan tovább?

Azt gondolom, már az is nagy eredmény, hogy sikerült a közbeszédbe beemelni ezeket a problémákat, látható, hogy nem volt meg ennek a bejáratott módja. Talán ez magyarázza az értelmezhetetlen reakciókat is: elszoktunk a párbeszédtől, ezen a téren bőven van helye a fejlődésnek. Reméljük, hogy a megoldás felé indulunk el, de ez a labda már nem nálunk pattog. Hogy hogyan tovább? Elsődlegesen meg kellene teremteni a párbeszéd csatornáit, főleg a további, teljesen alaptalan vádaskodás elkerülése érdekében. Szeretnénk, ha egy pezsgő kulturális élettel bíró, tiszta és nyugodt polgári városban élhetnénk, ehhez pedig szükség van javaslatokra, jobbító szándékú kezdeményezésekre, polgári hozzáállásra. Ehhez igyekeztünk most precedenst teremteni, ami a fogadtatás ellenére is megvalósult, hiszen a párbeszédet megnyitottuk.

A riport elkészítését követően érkezett meg a meghívás a "Pápai Polgárokhoz" Pápa Város Önkormányzata Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó Testülete következő ülésére, amelyen kifejthetik álláspontjukat a fenti kérdésekben. Természetesen az egyeztetésről beszámolunk majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.