Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 18. 15:49, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Pápa-ma.hu

Pápai lány a Fizika Világbajnokságon

Pápai lány a Fizika Világbajnokságon

Varga-Umbrich Eszter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákja az ötfős "magyar válogatott" tagjaként utazhat Szingapúrba.

A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT közel 30 ország csapatának nyújt lehetőséget, hogy összemérjék tudásukat, rátermettségüket és kommunikációs készségüket 17 előre megadott, ún. nyílt végű fizikai problémán keresztül. Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyére a fizika iránt érdeklődő középiskolások jelentkezhetnek. A döntőn részt vevő csapattagokat több fordulóban választják ki. Varga-Umbrich Eszter, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma diákja már tavaly is bekerült a hazai csapatba, akkor a magyar fiatalok az ezüstérmet jelentő 9. helyezést érték el az oroszországi Jekatyerinburgban - számolt be a pápa-ma.hu.

Varga-Umbrich Eszter idén is jelentkezett a versenyre, az első írásbeli, majd szóbeli fordulón decemberben már túljutott, ismét ott volt a tíz legjobb magyar fizikus fiatal közt. Aztán újabb próba várt rá, hisz a tíz diákból csak a fele vehet részt a világdöntőn, ugyanis öt fős csapatok képviselik a nemzeteket. A refis diáklány idén is jól teljesített, felkészültsége és tudása meggyőzte a bíráló bizottságot, hogy 2017-ben is ott a helye a magyar "válogatottban". A verseny 2017. júliusában lesz Szingapúrban.

Az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell - angol nyelven. Eszter két problémát választott: egy ferde fokú létra gyorsulását vizsgálta, valamint egy fényképezési technikát ismertetett a válogatáskor - sikerrel.

Úgy tűnik, ha fizikáról (esetleg matematikáról) van szó, Varga-Umbrich Eszter érdeklődése és energiája kifogyhatatlan. Készül a nemzetközi versenyre, s közben fizikából 3. helyen végzett az OKTV döntőben. Matematikából sem áll rosszul, első helyezett lett egyéniben és csapatban is a Református Iskolák Országos Tanulmányi Versenyén. A Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen harmadik helyen végzett, s ebből a tantárgyból is ott van az OKTV döntőjében.

Fotó: pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.