Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 31. 10:53, szerda | Helyi
Forrás: Pápa-ma

Pápai huszárok Bécsben

Pápai huszárok Bécsben

Szent István király emlékére megrendezett ünnepségen vettek részt a pápai huszárok.

A Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség minden évben augusztus utolsó szombatján emlékezik meg első szent királyunkról. 1986 óta immár hagyományosan, az egész Kárpát-medencei, valamint a távolabb élő magyarság képviselői a magyarokhoz ezer szállal kötődő, bécsi Szent István dómban gyűlnek össze, hogy egy szentmise keretében együtt emlékezzenek Szent István királyra.
Idén múlt szombaton tartották a nagy látványosságnak számító, ezreket vonzó szertartást, melyen a Pápai Huszáregyesület is részt vett. A Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred emlékét méltón ápoló hagyományőrzők díszőrsége díszsorfalat állt az eseményen. Az ünnepség részt vett, többek között, különböző országokból 28, népi viseletbe öltözött magyar nemzetiségű csoport is. A misét Kiss Barnabás atya, észak-amerikai magyar főlelkész mutatta be. A prédikációt Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus püspök mondta. A szentmisére Felvidékről, Magyarországról, Ausztriából és Erdélyből számos zarándok érkezett. Az ünnepi misén részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Ausztriában élő magyarok szervezeteinek képviselői és Habsburg Mihály, a júliusban elhunyt Habsburg Ottó legidősebb fia is. A szertartás végén a Szent István karereklyét a Pápai Huszáregyesület és a soproni hagyományőrzők részvételével, ünnepélyes kísérettel vitték át a Máriapócsi Oltárához. Az I. Istvánnak tulajdonított csontereklyét a dóm kincstárában, aranyozott bronzból készült ereklyetartóban őrzik, amelynek a tetején a magyar korona kicsinyített másolata látható. Az ünnepség magyar néptánc és népdal bemutatóval folyatódott a katedrális, illetve az érseki palota udvarán.  

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.