Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. November 23. 13:54, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Pápa akkor és most - Megjelent a 2019-es városi naptár

Pápa akkor és most - Megjelent a 2019-es városi naptár

Már megvásárolható Pápa város jövő évi falinaptára, mely montázsokon mutatja be a város emblematikus helyszíneit, egykori és jelenkori valójukban.

Jó pár éve hagyomány Pápán, hogy a várost bemutató falinaptárt készítenek. Ezúttal a Pápai Platán Nonprofit Kft. állította össze a kalendáriumot, amely egykori képeslapok és mai fényképek izgalmas és látványos montázsaiból áll. A ma délutáni bemutatón Boros Katalin, az önkormányzati társaság ügyezetője elmondta, azt szerették volna bemutatni, hogy a város régen is gyönyörű volt és ma is az. László Ákos amatőr fotográfus alkotásaira a közösségi oldalon lett figyelmes Boros Katalin, akinek a megkeresésének örömmel tett eleget a fényképész.

Megtudtuk tőle, két évvel ezelőtt találta ki azt, hogy képek összemosásával mutassa meg a város nevezetességeit. Szeretett volna így reagálni az új Fő teret és belvárost ért kritikákra, hogy szembetűnőbb legyen a város változása, körforgása. Akkor néhány fotó összeállítása után fiókba tette az ötletet, majd idén elővette és - a sors furcsa fintoraként - néhány nappal később érkezett meg Boros Katalin megkeresése a 2019-es naptárral kapcsolatban. A fotóstól megtudtuk, két kedvence van a naptárban szereplő montázsok közül, az egyik a Március 15. téren egykor állt kőszínházat és a református templomot ábrázolja, a másikon pedig az új korsós lány szökőkút látható, amelynek az árnyéka a régi képeslapon látható.

Áldozó Tamás polgármester szerint ennek a naptárnak komoly üzenete van, mégpedig az, hogy más volt a település régen, mint ma, mégis ugyanarról a városról beszélünk. A városvezető reagált László Ákos motivációjára is, mely szerint a montázsok elkészítével szerette volna megmutatni a mai Pápa szépségét. - Az elődeink ugyanazokban a terekben mozogtak, kicsit más indulatokkal, de ugyanazt az életet élték, mint mi. A Fő tér régen a vásárok és a találkozások helyszíne volt, a kocsikat pedig valahol a Csóka környékén hagyták az emberek. A Fő tér ma is a találkozásoknak és az embereknek a helye és nem az autóké. Azt gondolom, hogy ennek a településnek van néhány örök üzenete és emblematikus helye, melyeket úgy kell megőrizni, ahogy megkaphattuk volna, ha néhány évtizeden keresztül nem rontják el - fogalmazott a polgármester.

Az ötszáz példányban elkészült falinaptár már kapható a város több pontján, a Kékfestő Múzeumban, a Pannonia Reformata múzeumban, az Esterházy-kastélyban, a Tourinform irodában, valamint az Anna könyvesboltban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.