Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Június 29. 20:31, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Epve

Összeállt az ihászi emlékév program- és munkaterve

Összeállt az ihászi emlékév program- és munkaterve

Napra pontosan egy esztendő múlva lesz a Pápa mellett 1849. június 27-én vívott ihászi ütközet – az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc egyetlen Veszprém megyei ütközete – kerek 170. évfordulója.

Erre készülve az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE) a Kossuth Szövetség (KSZ) megyei csoportjaként helyiekkel nemrég emlékévet hirdetett.

Az emlékév 2018. május 25-én, Kmety György honvédtábornok-hadtestparancsnok 205. születésnapján indult, s ettől fogva mintegy bő éven át, 2019 június végéig különféle, a 170 esztendővel ezelőtt vívott ütközettel kapcsolatos emlékek felelevenítését tűzték zászlajukra az EpVE önkéntesei ihásziakkal, marcaltőiekkel karöltve. Az EpVE Marcaltő polgármesterét, Sandl Zoltánt kérte fel az emlékév fővédnökének, védnöknek pedig Hegyiné Böröcz Adél jegyzőasszonyt.

Az EpVE ügyvivője, a KSZ megyei titkára, Kerecsényi Zoltán a június 27-i, idei ihászi emléknapon tartott egyleti ankéton arról adott tájékoztatást a megjelenteknek, hogy az elmúlt egy hónap alatt összeállt az emlékévi részletes program- és munkaterv.

Az elmúlt egy hónap alatt elkészült „A Pápa mellett fekvő ihászi pusztán vívott 1849. jun. 27-i csatának emléke” című, 1896-ban, az akkori pápai Jókai Kör gondozásában megjelent emlékkötet reprint kiadása, kiegészítve színes képmelléklettel, amelyet majd minden ihászi polgár postaládájába el kíván juttatni ajándékul a faluvezetés. A kötetet, hátsó borítójának tanúsága szerint a szerkesztők (Kerecsényi Zoltán és Marton Zsolt ihászi családi kötődésű lokálpatrióták) a közelmúltban elhunyt Huszár János és H. Szabó Lajos pápai helytörténészek emlékének ajánlották!

Elkészült egy, a csata történetét összefoglaló színes emlékeztető tábla is, amely most, június 30-án kerül leleplezésre az ihászi emlékparkban.

Az EpVE mostani ankétján konkrétan két, az ihászi csatában részt vett személyről beszélt kiselőadás keretében Kerecsényi Zoltán: Pap Gáborról és Szalóky Sámuelről.
Utóbbi a csatában szerzett súlyos sebesülésének következtében elhunyt Vilmos-huszár volt, ő az ihászi csatahősök közül a máig egyetlen, akinek konkrétan ismert a nyugvóhelye.
Előbbi – akárcsak Petőfi Sándor – nemcsak karddal, de tollával is végig küzdötte a magyar szabadságharcot, hiszen ekkoriból számos költeménye keletkezett; később református püspökként is hírnevet vívott ki magának, különösen a keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítása területén. Pap Gábor országgyűlési képviselőként, a főrendiház tagjaként a képviselőházban az 1875/78-as ciklusban javaslatot tett a zsidó vallás egyenlősítésére is.

Szalóky és Pap személyének, emlékének fenntartására az EpVE önkéntesei külön is fel szeretnék hívni az utókor figyelmét, ezért jövőre, március idusára Pap és Petőfi költészetének párhuzamaira, hasonlóságaira egy emléküléssel készülnek, Szalóky hősiességére pedig egy megemlékezéssel szeretnének majd tisztelegni halálának kerek évfordulóján, 2019 júniusában.

Az ihászi emlékév első momentuma volt az egy hónappal ezelőtt, a környék fiatalsága számára meghirdetett rajzpályázat, amelynek 2019. március 15-én tervezik díjkiosztóját; zajlanak egy ihászi emlékkiállítás összeállításának tervei, illetve esetlegesen egy újfajta ihászi, faluközponti emlékmű tervezése is 2019 júniusára.

Az elkövetkezendő hétvégén koszorút helyeznek el a pontosan 70 esztendeje, 1948-ban Ihász-puszta északi szélén, a Marcaltő felé vezető út mentén állított honvéd-emlékkőnél, augusztus közepén a 170 esztendeje elhunyt, a Dráva-vonal védelmében küzdött Szente János nemeztőr őrmester, valamint Czirfusz Vince egykori ihászi néptanító, az ihászi csata emlékének néhai hű ápolója tiszteletére a pápai Kálvária-temetőbeli nyugvóhelyüknél koszorúznak az EpVE önkéntesei.

A 2019. június 27-i 170. évfordulónapig tervezik az ihásziakkal-marcaltőiekkel előkészíteni a 2019-ben 95 esztendeje született Huszár János, pápai helytörténész, Kmety György dunántúli hadjáratai és az ihászi csata történetének kutatója, valamint H. Szabó Lajos, ugyancsak az ihászi emlékeket szívén viselő pápai helytörténész, „negyvennyolcológus” közös emléktáblájának felállítását Ihászon, valamint az ihászi temetőkertben id. Stetina Ferenc tiszttartó és Kinder János nemzetőr sírhelyének megújítását.

Mindezek mellett az EpVE – mint a Kossuth Szövetség csoportja – készül a Kossuth nevét viselő iskolák megyénkben tervezett találkozójának szervezésére, Kossuth Lajos gyermekei Veszprém megyei bujdosásának 170. évfordulójára, továbbá a lokális Petőfi-emlékezetet is fölvállalva - szem előtt tartva készülnek Petőfi Sándor egykori pápai diák, a nemzet nagy költője elhunytának 170. évfordulójára is, s terveznek emlékeztetni az ihászi csata előtt Pápán 170 éve meglincselt Reguly János szabómesterre is, akinek alakját műveiben a pápai kötődésű Somogyváry Gyula író is megörökítette.

S végzi – természetesen nem látványos (!) – működését az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet Szladik János Karitatív Sejtje is, amely az elkövetkezendő hetekben több tartósélelmiszert tartalmazó csomagot juttat el látókörébe került helyi és környékbeli rászorulók megsegítésére.

-t-

(Fotók: EpVE – T.R., M.ZS.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.