Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 10. 18:37, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Benyújtotta a kormány a kéményseprésitörvény-javaslatot

OGY - Benyújtotta a kormány a kéményseprésitörvény-javaslatot

Benyújtotta a kormány kedden a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amelynek szerint a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás.

A kormány már januárban közzétette a törvény tervezetét, amelyből kiderült, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át a kéményseprési közszolgáltatást.
Pintér Sándor belügyminiszter kedden terjesztette be az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, az indoklásában pedig azt írta: a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok "bizonytalanságot okoznak" az ellátásban, ami tűz- és életveszélyes, ezért a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.
A kéményseprő-ipari szolgáltatás stabilizálása a lakossági ellátásban csak teljes körű állami szerepvállalással lehetséges - közölte a tárcavezető, aki ezért azt javasolja, hogy a jövőben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv biztosítsa a kéményseprést a lakosságnak.
A Belügyminisztérium számításai szerint a feladatvétel miatt 1350 kéményseprői és adminisztratív dolgozói státuszra lesz szükség a katasztrófavédelemnél.
Az előterjesztés indoklásában azt is írták: az a kormányzati szándék, hogy a lakosság rezsiköltségeit a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, összhangban áll azzal, hogy a lakossági kéményseprő-ipari ellátást a kabinet ingyenessé akarja tenni.
A hatályban lévő kéményseprő-ipari közszolgáltatási szerződések 2016. január 1-jén szűnnének meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kaposváron folytatta vidéki kampánykörútját; megbeszélést folytatott Szita Károly polgármesterrel, és találkozott a kaposvári választópolgárokkal

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat