Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 31. 15:04, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyolcezerre bővül a tartalék katonák száma 2014-ig

Nyolcezerre bővül a tartalék katonák száma 2014-ig

A tartalékos rendszer nyitott, abba bárki jelentkezett, aki elkötelezett a haza védelmének ügye iránt – ezt mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatban közölte, összesen nyolcezer tartalékos katona lesz 2014-ig.

Hende Csaba közölte, az első nagy lépést 2011. január elsejével tették meg, ekkor mintegy kétezer önkéntes védelmi tartalékos vette át a katonai objektumok és laktanyák őrzését és védelmét. 2012. január elsejével az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése új szakaszához érkezik; ekkortól kezdődik meg a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítendő állomány felvétele.

A regisztráció, illetve a jelentkezés a megyeszékhelyeken működő katonai igazgatási központokban történik. Elsősorban személyesen lehet jelentkezni, azonban arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők a www.hadkiegeszites.hu honlapról letöltsék a regisztrációs és jelentkezési lapot, majd azt kinyomtatva, kitöltve, postai úton juttassák el a katonai igazgatási szerveknek.

A miniszter hangsúlyozta: először egy határozott idejű, nyolchónapos szerződést kötnek mindenkivel, amely hathónapos próbaidőt tartalmaz. Ezt követően véglegesítik a szerződéseket. A szerződés megkötésénél elsődleges a honvédség érdeke, tehát elsősorban az kerülhet be a rendszerbe, aki olyan képességgel rendelkezik, amit a Magyar Honvédség hasznosítani tud. Az önkéntes tartalékos katonák három évenként hathónapos szolgálatra hívhatók be.

Azok az önkéntes tartalékosok, akik korábban nem teljesítettek katonai szolgálatot, alapkiképzésben és szakfelkészítésben is részesülni fognak. „Mivel valós katonai képességgel kívánják megerősíteni a Magyar Honvédséget, előnyben fogják részesíteni, azokat a volt hivatásos és szerződéses katonákat, akik a feltételeknek megfelelve, teljeskörű katonai kiképzéssel és felkészültséggel rendelkeznek, hiszen az az érdekünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül, a legkisebb költséggel, a legfelkészültebb tartalékos katonákra tegyünk szert” – hangsúlyozta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a januártól megszűnő szolgálati nyugdíjakat felváltó szolgálati járandóságot terhelő tizenhat százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek azok, akik önkéntes tartalékos szolgálatra szóló szerződést kötnek a Magyar Honvédséggel. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: az önkéntes tartalékos rendszer kialakítására 1,2 milliárd forintot különített el a minisztérium a tárca jövő évi költségvetéséből.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Hende Csaba, katonák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.