Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 11. 20:47, szombat | Sport
Forrás: MTI | Fotó: Kovács Anikó

Női kézilabda BL - Kettős győzelemmel ért csúcsra a Győr

Női kézilabda BL - Kettős győzelemmel ért csúcsra a Győr

Megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligája 2012/13-as kiírását - és ezzel története első nemzetközi kupadiadalát aratta - a Győri Audi ETO KC, miután a döntő veszprémi visszavágóján is legyőzte a norvég Larvik csapatát.

A Győr a harmadik magyar női csapat a Vasas (1982) és a Dunaferr (1999) után, amely az élen végzett a legrangosabb európai kupasorozatban.
Az ETO-nak ez volt a nyolcadik fináléja az európai porondon, az előző hetet (BL: 2009, 2012 - EHF Kupa: 1999, 2002, 2004, 2005, KEK: 2006) elveszítette.
A szombati találkozón a Győr norvég kapusa, Katrine Lunde védéseivel tartást adott csapatának, amely 23-22-re nyert, összesítésben pedig 47-43-mal bizonyult jobbnak.
A BL gólkirálynője a középdöntőig jutott FTC-Rail Cargo Hungariát erősítő Tomori Zsuzsanna lett 95 találattal.

Női BL-döntő, visszavágó:
Győri Audi ETO KC-Larvik (norvég) 23-22 (13-8)
----------------------------------------------
gól: Radicevic 5, Löke 5, Görbicz 4/3, Lekic 3, Amorim 2, Szepesi 2, Kovacsics 2/1, illetve N. Mörk 5/4, Hammerseng 4, Riegelhuth 4, Th. Mörk 3, Edin 2, Blanco 2, Larsen 2

A BL-t a Győr kettős győzelemmel, 47-43-as összesítéssel nyerte.

A Győr ebben a szezonban már háromszor legyőzte a 2011-ben bajnok Larvikot, ráadásul háromgólos (24-21) előnyt szerzett a veszprémi visszavágóra. Ugyanakkor az ETO ezt megelőzően hét kupafinálét is elbukott úgy, hogy a második felvonások során mindig vereséget szenvedett. Intő jel volt az is, hogy a skandináv gárda úgy került be a fináléba, hogy idegenben simán verte a szlovén Krim Ljubljanát.

A honfitársai ellen remeklő Katrine Lunde védései kezdettől demoralizálták az ellenfelet, és a 6. percben már 4-1 volt az állás a Győr javára, így hamar meg lehetett nyugodni. Ráadásul az ETO másik norvégja, a sorozatban harmadik BL-fináléján szereplő beállós Heidi Löke is többször megoldhatatlan feladat elé állította a mostani meccs után visszavonuló 38 esztendős Cecilie Legangert. Karoline Breivang kiállítása alatt azonban ziccereket rontott a házigazda, így nem nőtt a különbség, ugyanakkor a hangulat a lelátón változatlanul fantasztikus volt.
A 11. percben 6-2-nél, összesítésben hétgólos hátrányban időt kért a Larvik, ám ennek eleinte nem volt foganatja (16. perc: 9-2). Aztán Nora Mörk és Anja Edin révén javult a vendégek játéka, amitől apadt a különbség (26. perc: 11-8), és a szünetre 13-8-cal vonultak el a felek.

Görbicz Anita büntetőt rontott a fordulást követően, de ezúttal ez is "belefért", mert közben remek passzokkal szolgálta ki Lökét. A 39. percben 17-10-nél időt kért a Larvik, ám ekkor összesítésben már tízgólos volt a hátránya.
A vendégek minden mindegy alapon gyorsították a támadásaikat, és negyedórával a vége előtt feljöttek 19-15-re. Ezt érzékelve Ambros Martín, az ETO trénere rendezni próbálta a sorokat.
Linn-Kristin Riegelhuth góljaival még közelebb férkőzött a Larvik, és ekkor csaknem ötezer torokból szólt a "Hajrá, ETO!". Az 50. percben, 19-17-nél Görbicz csípősérülést szenvedett, le kellett támogatni a pályáról, és csak a záró öt percre tért vissza. Ebből erőt merítettek a társak, és kihasználták az irányító elleni szabálytalanságért megítélt emberelőnyt.
A hajrában minden erejét mozgósította az időt is kérő vendégegyüttes, ám akkor is megmaradtak a mosolyok az arcokon, amikor az 59. percben 22-22 lett az állás. A végén még Görbicz értékesített egy büntetőt, így a hazai győzelem is meglett.
Az ETO ebben az idényben kiemelkedett a nemzetközi mezőnyből, 16 mérkőzéséből 15-öt megnyert, javarészt meggyőző fölénnyel.
Az érmeket a győztesnek Jean Brihault, az európai szövetség elnöke, valamint Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át, a második helyezett játékosainak pedig Brihault mellett Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke adta át az érmeket.
A BL-trófeát Görbicz Anita emelhette a magasba a Queen együttes ismert, We are the champions című slágerének dallamaira. Az ETO játékosai aranyszínnel írt WINNER (győztes) feliratú pólóban ünnepeltek. A közönség a Larvik játékosait is vastapssal jutalmazta.
"Gratulálok a Győrnek, maximálisan megérdemelte, hogy megnyerje a BL-t! Vitathatatlanul a legjobb volt ebben az idényben" - mondta Tomori Zsuzsanna, aki felkötött jobb karral vette át a gólkirálynak járó díjat.

A BL-győztes győriek kerete:
Eduarda Amorim, Görbicz Anita, Katrine Lunde, Herr Orsolya, Hornyák Dóra, Korsos Dorina, Kovacsics Anikó, Andrea Lekic, Heidi Löke, Orbán Adrienn, Jovanka Radicevic, Rédei-Soós Viktória, Sirián Szederke, Szepesi Ivett, Raphaelle Tervel, vezetőedző: Ambros Martin

Női kézilabda BL - Nyilatkozatok

A díjátadót követően az immár Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának játékosai tortával köszöntötték Görbicz Anitát, aki két nap múlva ünnepli 30. születésnapját.

"Ennél szebb ajándékot nem is kívánhattam volna. Vágytunk erre a sikerre, és külön köszönet a szurkolóinknak, akik például a Valcea elleni itteni visszavágón segítettek minket a továbbjutásban!" - mondta az ünnepelt.
Heidi Löke:
"Úgy gondolom, mi vagyunk a legjobbak, hiszen 16 meccsből 15-öt megnyertünk! Fantasztikus ilyen közönség előtt nyerni!
Eduarda Amorim:
"Már régóta közel vagyunk a sikerhez, de végre meg tudtuk nyerni a BL-t!"
Katrine Lunde:
"Nagyszerű csapat, nagyszerű közönség, nagyszerű klub. Nem lehetett más a vége, csak ETO-győzelem. Örülök, hogy hozzá tudtam járulni a sikerhez."
Rédei-Soós Viktória:
"Nagyszerű idényünk volt, de kétségtelen, hogy ennek csúcsa a BL-diadal! Az egész szezonban hihetetlenül egységesek voltunk, és ez repített minket!"
Kelecsényi Ernő klubelnök:
"A csapategység, a pofizmus hozta meg a régen várt diadalt. Remélem, hosszú éveken át tudunk hasonló örömöt szerezni a szurkolóinknak, a városnak, a támogatóinknak."

Ambros Martin vezetőedző, aki korábban játékosként is volt BL-győztes:
"Éreztem a csapatban az erőt, az elszántságot, és azt is éreztem, hogy nem lesz görcsös a játékunk. A mostani mérkőzésen is voltak kisebb hullámvölgyek, de mindig voltak, akik lendítettek a többiek teljesítményén. Nagyszerű érzés BL-győztesnek lenni, és köszönöm a bizalmat, hogy ennek a csapatnak lehetek az edzője."

Címkék: Női kézilabda BL

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,