Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. November 17. 09:11, csütörtök | Helyi
Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelem

Nagyon veszélyes az elhanyagolt kémény - figyelmeztet a katasztrófavédelem

Nagyon veszélyes az elhanyagolt kémény - figyelmeztet a katasztrófavédelem

Előbb felizzott, majd meg is gyulladt a lerakódott koromréteg egy ajkai családi ház kéményében kedden délután. A tüzet a kéményben lerakódott korom okozta.

A tüzet még idejében észlelte a ház tulajdonosa, ennek köszönhetően a tűzoltói segítség is rövid időn belül a helyszínre érkezett, megelőzve ezzel egy komolyabb tűzeset kialakulását. A tüzet a kéményben lerakódott korom okozta, amely a kémény oldalára kiülve lecsökkentette annak belső áramlási keresztmetszetét, így az égéstermék elvezető már nem tudta megfelelően ellátni funkcióját.

Az esetek többségében a kéménytüzek kialakulását a kéményseprés hiánya, illetve a helytelen tüzelési szokások okozzák. Az idő múlásával a kémény falára rakódó korom – rosszabb esetben kátrány - miatt annak belső áramlási keresztmetszete egyre csökken, esetenként az égéstermék elvezető teljesen el is dugul. A következő használatkor pedig a távozó égéstermék hatására ez a lerakódás felizzik, ezt követően pedig könnyen begyulladhat, ami aztán átterjedhet a tetőszerkezetre, onnan pedig az épület más részeire is.

Nagyon fontos tehát, hogy minden esetben vegyük igénybe a lakossági kéményseprést, illetve a szilárd tüzelésű kazánok esetében kerüljük a hulladék, lakkozott-, vagy nedves fa égetését, hiszen ezek a tényezők egyaránt növelik a kéménytüzek kialakulásának lehetőségét.

Nem csak a kémények belsejében kialakuló égés, hanem a már kialakult kéménytűz épületszerkezetekre történő átterjedése is megelőzhető. Leginkább a régebbi építésű épületeknél fordul elő, hogy a kéménytestbe éghető épületszerkezet, például gerenda vagy szarufa került beépítésre. Problémát okozhat emellett a kéménytest repedése, a rosszul csatlakoztatott füstcső, de a tisztítónyílásból hiányzó illetve rosszul záródó kéményajtó is. Ezek a hibák, illetve hiányosságok sok esetben egyszerű szemrevételezéssel is megállapíthatók, ezért érdemes időközönként magunknak is megvizsgálni a berendezések állapotát. Amennyiben valamilyen problémát tapasztalunk, haladéktalanul kérjük szakember segítségét.

A kazánnal, főként vegyes tüzelésű kazánnal felszerelt ingatlanban a kémények ellenőrzése mellett érdemes átvizsgáltatni magát a berendezést is (vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, vegyes tüzelés esetén huzatszabályzó állapota stb.). Mindezeken túl ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására is. Biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között, továbbá a tüzelőanyag száraz állapotban tartását.

Baj esetén haladéktalanul kérjünk segítséget a 112-es hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.