Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. December 05. 15:48, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Müller Anita kapta idén a Vilma-díjat

Müller Anita kapta idén a Vilma-díjat

Harmadik éve, Polgár Gabriella belpolitikai újságíró kezdeményezésére adják át a Vilma-díjat, melyet olyan nők kapnak, akik képesek egyensúlyt teremteni az önmegvalósítás és a hagyományos női szerep között.

A Vilma-nap névadója Polgárné Adorján Vilma, akinek az édesanyja Kluge Alica volt, a kiemelkedő szorgalmáról és tehetségéről méltán híres Kluge család tagja. A család egyik ága a hét generáción át működő, napjainkban Közép-Európa legjelentősebb ipari műemlékének számító Kluge Kékfestő Műhelyt hozta létre. A testvérágon - melyhez a Vilma-nap is kötődik - dr. Kluge Endre nevét kell megemlíteni, aki a lelki egészség megőrzésének tudománya, a magyar pszichiátria terén alkotott kiemelkedőt.

- A mai napon minden elhangzott gondolatnak van egy közös nevezője: Hűség és Patriotizmus. Ez a két megállapítás igaz a Kluge család jeles képviselőire, de ezt a két fogalmat kell elsőként említeni Müller Anitával, a kitüntetett koreográfussal, a Tánc-Lánc Művészeti Iskola igazgatójával kapcsolatban is. Csodálatos maximalista, hatalmas munkabírással, kiemelkedő igényességgel. Ám ami ennél is több, átlagon felüli kreatív, alkotó vénával bír. Míg kékfestő Klugéék textilre álmodtak csodás történeteket, addig Müller Anita - férjével együtt - színpadra alkot gyönyörű történeteket, koreográfiákat magyar gyökereinkről. A Müller-koreográfiák segítségével átélhetjük, hogy éppen hagyományaink által meghatározottan lett Magyarország a magyarok otthona, s mi magyarok itt vagyunk otthon - hangzott el Polgár Gabriella méltatásában a hétfő délutáni alkalmon.

Müller Anitától megtudtuk, meglepte, hogy idén ő kapta a Vilma-díjat. - Nyomon követtem a Vilma-díj megszületését és nagyon támogattam azt a fajta megközelítést, mellyel Polgár Gabriella és a Kluge család elképzelte ezt a díjazást. Mindig sikerült megtalálni azokat a nőket, akik erre méltóak. Azért lepődtem meg, mert ebből a szempontból soha nem is gondoltam végig az életem, munkásságom, mert azt szívvel-lélekkel végzem. Számomra ez a fajta hozzáállás természetes, az elődeimtől, mestereimtől ezt láttam, ezt tanultam - fogalmazott a díjazott, aki munkájában azt tartja a legfontosabbnak, hogy szereti, amit csinál. - Azon kevesek közé tartozom, akiknek a hobbija a munkája. Nagyon sokat dolgoztunk a férjemmel azért, hogy ez így lehessen. Ebben a pedagógiai-művészeti tevékenységben a legfontosabbnak azt tartom, hogy azok a gyermekek, akik tőlünk tanultak, már sokkal jobbak nálunk. Úgy gondolom, hogy azt a tudást, mellyel rendelkezünk, nem elég átadni, hanem arra kell megtanítani a fiatalságot, hogy ezt megfialtassa - mondta el Müller Anita.

A művészeti iskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy itt Pápán helyén van az a kultúrkör, amelyben dolgoznak, hiszen nem véletlenül tudnak mások számára is tetsző koreográfiákat alkotni. - Rendszeres látogatói vagyunk a Kékfestő Múzeumnak, az Esterházy-kastélynak, azoknak a zegzugos utcáknak, melyek a város jelképei, azoknak a házaknak, ahol a nagy elődök éltek és ez kötelez. Pápa város neve kötelez a minőségre - zárta gondolatait Müller Anita.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.