Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 05. 16:40, hétfő | PR

Mire számíthatnak a hitelesek 2018-ban?

Mire számíthatnak a hitelesek 2018-ban?

Kitűnő időszak volt hitelfelvételi szempontból az elmúlt pár év. Most sokkal inkább megéri akár személyi kölcsönt, akár lakáshitelt felvenni, mint például négy-öt éve.

Nagyon kedvezőek a THM-ek, és ez jó hír azoknak is, akik végig fix kamatot fizetnek, és azoknak is, akik a kicsit olcsóbb, ám ‘izgalmasabb’ változó kamatozású kölcsön mellett döntöttek. Mindez felfokozott aktivitáshoz vezetett a hitelfelvételi piacon, ami várhatóan 2018-ban is jellemző lesz.

Az ígéret szép szó

A kellemes THM-ek annak köszönhetőek, hogy jegybanki alapkamat, illetve a BUBOR, (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) amihez a banki kamatok kötődnek, mélyponton van.
Az MNB alelnöke októberben egy rendezvényen azt az ígéretet tette, hogy 2020-ig 0,9 %-on marad az alapkamat, sőt, ha támogató a környezet, akkor tovább is. Ugyanez vonatkozik a hitelek szempontjából lényegesebb BUBOR-ra, amely 3 bázisponton áll (0,03 %), és ez még egy évig biztosan kitart.
Mindez azt jelenti, hogy 2018-ban jó kondíciókkal tudunk hitelt felvenni, és a rövid időn belül változó kamatozású hitelek törlesztői a közeljövőben nem mozdulnak majd számottevően. Évek múlva sem lesz gyökeresen más kamatszint az MNB alelnökének előrejelzés szerint.

Több fogyasztóbarát hitel is megjelent a piacon

Ebben az évben is arra törekszik az állam, hogy minél többen vegyenek fel biztonságos hitelt, és gyorsabban ki tudják fizetni.
A régiós statisztikáktól eltérően nálunk többen hajlamosak rövid távon, akár éven belül változó kamatozású (olcsóbb) kölcsönt felvenni, mint biztonságosabb fix vagy 5-10 évente változó kamatozásút. A ‘központi’ vélemények szerint még nem elég kedvezőek a biztonságosabb megoldások kondíciói idehaza.

Az állami behatás egyik fő eszköze a fogyasztóbarát hitel, amellyel már tavaly megismerkedhettünk. Az új termék - amely átláthatóbb, gyorsabban intézhető, simábban visszafizethető - a hitelfelvevők számára kedvezőbbé teszi általában a piacot.

2017 végén elemzések szerint az még nem volt tapasztalható, hogy bombasztikusan jobbak lennének a fogyasztóbarát hitelek.

Ha valaki most tervezi hitel felvételét, nem érdemes hátradőlnie abban a tudatban, hogy úgyis szuperek az ajánlatok. Hitelt, főleg lakáshitelt nagyon körültekintően kell kiválasztani.

Az odafigyelés milliókat hozhat

A szakértők szerint a vevők az okostelefonjuk megvételén többet bíbelődnek, mint mikor banki terméket választanak.
Nem az a megfelelő megoldás, hogy a bankunkban az ügyintézőt megkérdezzük, mit ajánlana. Az sem feltétlenül megnyugtató, ha egy hitel-tanácsadótól kérünk segítséget.
Ha ajánlatot kapunk, mindenképpen nézzük meg az összes számba jöhető szerződési lehetőséget. Erre a legjobb mód a hitelkalkulátorok használata, az opciók gondos végigzongorázásával.
Miért van ez így? Azért, mert a tanácsadó is preferálhat egy bankot. Mi viszont a saját pénztárcánkat kell, hogy preferáljuk. Egy döntés, hogy ne végig fix, hanem mondjuk 5 évente változó legyen a hitelünk, a kamatok elszállása esetén százezrekbe kerülhet, egy egy százalékpontos különbség pedig milliókba.
Bármilyen kedvező most a hitelkörnyezet, szánjunk tehát sok időt a megfelelő szerződés kiválasztására.

Címkék: frix.hu, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.