Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mire jó egy hibridműtő?

Mire jó egy hibridműtő?

Jövő év májusától már hibridműtőben végezheti a komplex szív- és érsebészeti beavatkozásokat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Ennek segítségével egy helyen rendelkezésre áll majd minden szükséges berendezés, így megnő a műtétek sikerességének és ezzel együtt a betegeknek a túlélési esélye – nyilatkozta rádiónknak Merkely Béla, az intézmény igazgatója.

„A hibridműtő egy olyan fejlett műtő, ahol speciális képalkotó berendezések - CT, Ultrahang, stb. - segítik a munkát és ahol a szívsebész, az érsebész és a radiológus egyszerre lehet jelen egy helyen, így a lehető legoptimálisabb műtét végezhető el, maximális eredménnyel és minimális szövődménnyel” - ismertette a professzor. Hozzátette: a műtő segítségével az operációk során fellépő kisebb-nagyobb komplikációk – mint a vérzés vagy a szívritmuszavar – is könnyen és gyorsan kezelhetők, hiszen a pácienst nem kell egyik helyről a másikra átszállítani.

Merkely Béla elmondta, a műtőt elsősorban a nagyon komplex és veszélyes operációk elvégzésére fogják használni, terveik szerint éjjel-nappal az év minden napján. „Így körülbelül évente ezer operációt fogunk tudni itt elvégezni.” A professzor hozzátette, egy összetett hibrid műtő személyzete eléri a tíz főt, egy-egy komplexebb műtét időtartama pedig akár a tíz órát is meghaladhatja.

A professzor kérdésünkre elmondta, várólista gyakorlatilag nem lesz, mivel elsősorban akut műtéti beavatkozásokat fognak végezni a hibridműtőben. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen vannak olyan tervezett, veszélyes beavatkozások, amelyekre adott esetben hetekig is eltarthat a felkészülés. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának 11 műtőjében egyébként évente 15 ezer beavatkozást végeznek. Merkely Béla elmondta, ismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás Magyarországon vezető oknak számít, de az elmúlt 15 évben a várható élettartam 6 évvel emelkedett a nők és a férfiak körében is. Ebben jelentős szerepet játszott az ilyen típusú betegségek megfelelő kezelése. „Remélem ez a fejlődés a jövőben is fennmarad” - tette hozzá a professzor.

A műtő kialakításának költsége 806 millió forint, amely teljes mértékben kormányzati támogatásból valósul meg, s várhatóan 2015. május elsején már beteget fog fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Nagy Márton: a kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat

2024. Május 01. 06:00, szerda | Belföld

Navracsics Tibor: egy majdnem tökéletes találmány az Európai Unió

Az Európai Unió egy majdnem tökéletes találmány, politikai együttműködés gazdasági vízióval - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a European Voices című folyóirat bemutatóján.