Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Április 21. 07:56, péntek | PR
Forrás: (x)

Milyen szerepe van a betonnak a mai építkezési folyamatokban?

Milyen szerepe van a betonnak a mai építkezési folyamatokban?

Így használták egykor

A beton egy univerzális anyag, aminek az alkalmazása közkedvelt az építkezéseken, hiszen szinte bármilyen alakra formázható, megszilárdulva pedig kemény, tökéletes tartószerkezetet adhat, rendkívüli tartóssággal. Nézzük meg közelebbről, hogy ez a mesterséges építőanyag – ami homokból, cementből, kavicsból és vízből áll –, milyen szereppel bír a mai építkezéseken!

Hosszú múltra tekint vissza a beton, amire érdekes lehet visszatekinteni: már az ókori Rómában is használták, például vízvezetékek megépítéséhez, mivel rájöttek, hogy megköt a víz alatt. De nagy szilárdsága okán már akkor tartószerkezetekhez is alkalmazták, sőt alapoztak vele és készítettek belőle utakat is. Idehaza legkorábban az útépítésben használták, az 1960-as években épült M7-es autópálya táblás burkolata is így készült. Napjainkban már rengetegféle felhasználása ismert, például a beton öntőformák használata vagy a belőle készült sablonok is egyre népszerűbbek.

Ma is hasznos része az építkezéseknek

Tehát a XXI. század embere is előszeretettel alkalmazza ezt az alapanyagot, ami már évezredek óta biztos pontja az építkezéseknek. A modern megoldások azonban újabb és újabb lehetőségeket hoztak a benton felhasználása szempontjából.

1. A beton öntőformák

Az előre legyártott beton öntőformák sok folyamatot leegyszerűsítenek: építkezéseken előszeretettel alkalmazzák például lábazatburkolat öntéséhez, burkolórendszerekhez, oszlopokhoz, oszlopfedelekhez, de kültéri lapokhoz, balluszterekhez vagy akár lefolyókhoz, szegélyekhez is jó megoldás.

2. A betonblokkok

Ezek az egymásra épülő betonból kiöntött elemek legtöbbször emelőszemek segítségével rakhatók a helyükre. Különlegességük, hogy egymásba kapcsolódó rendszerüknek köszönhetően könnyedén, gyorsan építhetők belőlük támfalak, kerítések, épületfalak vagy nagy teherbírású tárolók. Nagy előnyük, hogy összeépítés után is elemeikre szedhetők, újravariálhatók.

3. A betonsablonok

Beton öntőformaként is azonosíthatók, általában műanyagból készült sablonok, amelyeket betonnal töltenek fel, majd vibroasztalon tömörítik azokat. Nagy mennyiségben történő gyártáshoz, tartós és látványos betonelemek öntésére alkalmasak, amihez profi eszközök, gépek és szerszámok szükségesek.

4. Az előregyártott alapok

Az alapozás kétféle módon történhet: készülhet teljesen a helyszínen vagy – időt spórolva – lehet előregyártott alapot és elemeket használni. Léteznek már például előregyártott vasbeton sávalapok is, amelyek készülhetnek tömör, bordás és üreges kivitelben is. De az előregyártott vasbeton vázszerkezetek elterjedésével megjelentek az előregyártott vasbeton pontalapok is. Népszerű megoldás lett az előregyártott alapok használata a minőségi hőszigetelő rendszerek beépítésénél is.

5. A készbeton, szárazbeton

A készen, zsákosan megvásárolt betont általában kisebb építési munkálatok során alkalmazzák, hiszen nem olyan mértékben terhelhető, mint egy vasbetonszerkezet. Legtöbbször javítási munkákra, betonaljzatok készítésére, rácsok vagy gumitömítések betonozására, esetleg lépcsőfokok vagy betonlemezek készítésére használják.

6. A vasbeton

Két anyag tökéletes fúziójának megtestesítője: a betonacél és a beton egymást erősítik, rendkívül magas teherbírású szerkezetet adva. Ez alkalmas például födém- vagy gerendaszerkezetek kivitelezésére, de legtöbbször a ház alapjainál találkozunk vele: megtalálható a falakban, áthidalókban és koszorúkban is.

A vasbeton nem összekeverendő a vasalt betonnal, utóbbit általában egy egyszerű betonszerkezet némi vassal megerősítve, ebben az eljárásban a még nem szilárd betonba vasbetéthálót helyeznek.

Érdemes kihasználni

A beton azért is hódíthatta meg ilyen mértékben az építőipart, mert olyan alapanyagokból áll, amelyek rendkívül elterjedtek, szinte bárhol könnyen elérhetők. A beton előállítása ezért költséghatékony, emellett pedig nem kell kompromisszumot kötni használatakor, hiszen egy életen át tartós és ellenálló a mechanikai erőhatásokkal szemben. Nincs olyan önthető építőanyag, ami ezekkel a tulajdonságokkal eredményesen felvehetné a versenyt, ezért érdemes használni, amikor építkezünk, felújítunk.

A fentiekből is jól látszik, hogy mennyi előnyös tulajdonsága van a beton alkalmazásának, használható a legapróbb felületek kitöltésétől kezdve akár több száz négyzetméteres alapok létrehozására is. A kötést követően olyan felületet képez, ami kemény, teherbíró és hosszú évtizedeken át kiszolgálja igényeinket, mégis elérhető áron juthatunk hozzá.

Címkék: építkezés, beton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből