Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Június 28. 09:48, kedd | Helyi
Forrás: www.naplo-online.hu

Miért nem történik semmi a Fő téren?

Miért nem történik semmi a Fő téren?

A Fő tér rekonstrukciója élénken érdekli a pápaiakat. Tavaly november óta azonban látszólag nem történik semmi, a régészek még nem kezdték meg, illetve nem folytatták a próbafeltárást.

Erről, és a befejezés várható határidejéről érdeklődtünk dr. Áldozó Tamástól, a város polgármesterétől.

- A pápai belváros funkcióbővítő rehabilitációja három helyszínen zajlik: a mozinál, a régi városházánál és a Fő téren. Előbbi kettőnél gőzerővel dolgoznak, az átadás határideje az idei év vége. A Fő téren szintén haladnak, legfeljebb nem ennyire gyorsan. Az elmúlt napokban az e-on cserélte a vezetékeket, ez is összefügg a tér rekonstrukciójával - fogalmazott érdeklődésünkre Áldozó Tamás.

A pápai polgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a régészeti próbafeltárás történt meg, idén mintegy kétezer négyzetméter feltárása van hátra. A Laczkó Dezső Múzeummal nem az önkormányzat szerződik, hanem a pápai Városfejlesztési Kft. kötött szerződést a kivitelezővel, ez a Fő tér teljes elkészítését magában foglalja. Így a kivitelező köt alvállalkozói szerződést a régészekkel. Ez az első ezer négyzetméterre megtörtént, rendben van az ásatási engedély is, így július 4-én felvonulnak a régészek.

Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól a téren áthaladó útszakaszt lezárják. A régészek a középkori temető körítő falát kutatják meg, illetve azt a közműnyomvonalat, ami a korábbi tervek korrekciója után alakult ki. Korrigálni az eddig előkerült leletek miatt vált szükségessé.

- Így a közműépítés szigorú régészeti felügyelettel zajlik majd - mondta a polgármester, akitől még azt is megtudtuk, hogy a feltárás második üteme az Arany Griff Szálloda előtti területet érinti. A régészeti munkákat szeptember végéig kell befejezni. - Ez nem azt jelenti, hogy addig más nem történik, hiszen a munkaterület átadása folyamatos.
Úgy számolnak a városházán, hogy az év végére a Plébánia-sor, a kastély és a templom közötti terület - már a végleges burkolattal - elkészül. A pápai Fő tér teljes elkészültének határideje a támogatási szerződésben foglaltak szerint 2012. augusztus 26-a. A város vezetői arra számítanak, hogy jövő május-júniusra, tehát jóval a határidő előtt befejezik az építők a munkát. 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.