Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Május 08. 14:04, szerda | Helyi
Forrás: Pápá-ma.hu

Megújult útszakaszt adtak át Huszárokelőpusztánál

Megújult útszakaszt adtak át Huszárokelőpusztánál

Ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, hogy befejeződött a Zirc-Bakonybél-Nagygyimót összekötő út, Huszárokelőpuszta környéki 2,8 kilométeres szakaszának felújítása.

A sajtótájékoztatón jelen voltak az érintett települések polgármesterei, a kivitelező cég képviselője és a közút pápai üzemmérnökségének vezetője is. A nettó 275 millió forintos felújítás a Közlekedésfejlesztés Veszprém megyében I. című Top-os projekt részeként készült el, a 2018-ban indult országos beruházás sorozat összesen 526 kilométernyi út felújítását teszi lehetővé.

A Bakonyszücs, Bakonykoppány és Bakonybél közötti szakaszon, a Huszárokelőpusztai új hídnál tartott sajtótájékoztatón Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere elmondta, településük számára nagyon fontos a turizmus, az elmúlt öt évben vendégéjszakáik száma 25 ezerről 50 ezerre emelkedett, ha ehhez az átutazó és egynapos látogatásra érkező vendégeket is hozzászámolják, akkor ennek közel háromszorosáról lehet beszélni. Nem véletlen, hogy a településre vezető közlekedési utak minősége, az utazás komfortosságának javítása kiemelt jelentőségű számukra.
-Településünk megközelítése észak felől, a Gerence völgy irányából ezen az úton történik, a vendégek gépkocsival vagy autóbusszal érkeznek hozzánk, hiszen vasúti közlekedés itt nincs. Ezért is fontos számunkra, hogy az utazásminőség nagyságrendekkel javult az elmúlt egy-két évben.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő - csatlakozva a bakonybéli polgármester szavaihoz - a turizmus jelentőségét emelte ki, s az ehhez kapcsolódó fejlesztések ösztönző hatásáról szólt. Mint mondta, Magyarországon a turizmus fontos húzóágazattá vált, tavaly 12,8 millió vendégéjszakát regisztráltak országosan, a turizmus részesedése a GDP-ből megközelíti a 11 százalékot.
-Fontos kitörési pont a környék kistelepülései számára a turizmusba való bekapcsolódás, Bakonyszücsön például a volt iskolaépületet turistaszállóvá alakították, Bakonybél pedig hagyományosan a turizmusra is épít, a monostor megújítása 1,2 milliárd forintból valósult meg, most pedig 170 millió forintból megújul a körülötte lévő tér is. A települések figyelnek környezetükre, több helyen csatornázási munkák kezdődtek.
Hangsúlyozta, ez a környék nemcsak épített öröksége miatt értékes a turizmus számára, de az ország egyik legszebb természeti környezete is ez a vidék, ahol jelentős a bakancsos turizmus és a vadászturizmus, emellett pedig a pihenésre vágyók is szép számmal jelen vannak.

A most elkészült útszakasz felújításáról elmondta, múlt év augusztusában vette át a munkaterületet a kivitelező, a beruházás pedig áprilisban zárult. Az útfelújítási munkák kiemelt része volt az új híd megépítése Huszárokelőpusztánál, hiszen a régi egy sávra szűkítette a közlekedést. Az elkészült út így nemcsak a turizmust szolgálja, de a közlekedésbiztonság szempontjából is jelentős előrelépést hozott.

A beruházás részleteit Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója ismertette. Elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósított bruttó 350 millió forint költségvetésű felújítás kivitelezője a Strabag Kft. volt.
-A teljes felújított szakasz 2,8 kilométer hosszú, ebből 350 méter hosszan ívkorrekciót hajtottunk végre, a régi híd mellett építettük meg az újat, így jobb vonalvezetést alakítottunk ki. A hídnál teljes pályaszerkezet csere készült - közölte, hozzátéve a régi híd 1912-ben épült, több, mint száz évvel ezelőtt még az ökrösszekerek számára építhették, nem pedig a mostani forgalom kiszolgálására, melyben nemcsak a turisztika érintett kiemelten, hanem az erdőgazdálkodás is, hiszen nagyon sok nehéz tehergépjármű is közlekedik erre. Az új híd 7,6 méter nyílású, acél hullámlemez szerkezetű, teherbírása pedig jóval nagyobb a korábbinál.
-A további szakaszokon burkolaterősítés készült 4,5-6,5 centiméter vastagságban. Végig megújítottuk a padkát, a burkolati jeleket és a KRESZ táblákat. Az egész szakaszon rendezni kellett a vízelvezetést, hiszen ez az út tartósságát is befolyásolja.

Az igazgató arról is szólt, a Bakonykoppány és Bakonybél közötti út felújításából már csak egy 2,5 kilométeres szakasz hiányzik, a jövőben szeretnék ezt is megújítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk