Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Március 05. 13:42, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Megújult kiállítótérben látogatható a ritkaságszámba menő egyiptomi múmia

Megújult kiállítótérben látogatható a ritkaságszámba menő egyiptomi múmia

Nemcsak Magyarországon, de világszerte is szinte egyedülálló műkincs található a Pápai Református Gyűjteményekben. A háromezer éves festett koporsó és múmia most megújult környezetben várja a látogatókat.

Kisebbfajta csoda, hogy épségben megmaradt és a nagyközönség számára is látható a szinte tökéletes állapotban lévő koporsó, melyet Markstein Károly, egykori kollégiumi diák, kairói nagykereskedő ajándékozott a gyűjteménynek. Már maga az adományozó alakja is kérdéses, hiszen semmilyen kollégiumi osztály névsorában nem található a neve, a korabeli újságok viszont egybehangzóan írják, hogy egykori diákról van szó. Azt sem tudni, hogy kezdetben hol tárolták a műkincset, hiszen abban az időben még nem állt az iskola új épülete, dokumentációk pedig nem szólnak a koporsó hollétéről. A legnagyobb csoda ugyanakkor az, hogy a II. világháborút követően teljesen kifosztott régiségtár egyetlen megmaradt tárgya az értékes koporsó és múmia volt.

A megújult kiállítás megnyitóján Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, sokáig számukra sem volt ismert, hogy mennyire értékes műkincs található a gyűjteményben, arra dr. Lippay Éva kutatása világított rá a közelmúltban. Az igazgató hangsúlyozta, e jelentős műkincsnek ez az első olyan teljes, önálló kiállítása, mely feltárja eddigi történetét, méltó formában teszi lehetővé, hogy a látogatók megismerkedjenek az egyiptomi koporsó és múmia titkaival.

A Dunántúl egyetlen múmiája a nemzetközi tudományos érdeklődés középpontjába került, köszönhetően dr. Liptay Évának. A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője elmondta, a koporsó és múmia jelentősége abba áll - túl azon, hogy nagyon ritka darabról van szó - hogy pontosan tudni lehet, hogy Akhmimból származik, a rajta lévő díszítések pedig segítettek beazonosítani más hasonló hieroglifákkal ellátott múmiák, koporsók lelőhelyét és korát. - A koporsóban eredetileg egy Hori nevű pap feküdt, ugyanakkor egészen biztos, hogy már nem ő a koporsó tulajdonosa. Elképzelhető, hogy több száz évvel később újra temetkeztek a koporsóba, a másik lehetőség, hogy a 19. századi gyűjtők párosították össze a koporsót és a múmiát - mondta el dr. Liptay Éva hozzátéve, a múmián végeztek CT vizsgálatot, melyen kiderült, hogy egy 40-50 év közötti férfi fekszik a koporsóban.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, várják iskolai osztályok jelentkezését a múzeumpedagógiai foglalkozásokra, többek között amuletteket készíthetnek, vagy képeket festhetnek a diákok. De nemcsak tanulók számára áll nyitva a kiállítás ajtaja, mindenkit szeretettel vár a megújult kiállítótér, hogy megismerkedjen Hori titkaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.