Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Február 18. 11:17, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megújult épületrészt adtak át a városi könyvtárban

Megújult épületrészt adtak át a városi könyvtárban

A Jókai Mór Városi Könyvtár Fapiac téri épület-együtesének udvarán álló épület újult meg és került berendezésre a Széchenyi 2020 program keretében.

Negyven millió forintból, európai uniós és kormányzati támogatásból újulhatott meg teljes körűen a meglehetősen leromlott állapotú, korábban raktárként funkcionáló udvari épület, melyben foglalkoztató szoba, tanulási és közösségi tér került kialakításra. A teljes körű felújítás fűtéskorszerűsítést, hőszigetelést és teljes burkolatcserét, akadálymentesítést tartalmazott, de a helyiségek berendezéséről és felszereléséről is gondoskodtak. 11 új számítógép, interaktív tábla, székek és asztalok megvásárlását is tartalmazta a projekt, melynek keretében körülbelül 1500 fő vesz majd részt tanulási programokon az új oktatási terekben, a következő öt évben.

A hétfő délelőtti ünnepélyes átadón dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a már Pápán a közelmúltban megvalósult közlekedési, energetikai és szociális fejlesztések mellett a helyi összefogásnak köszönhetően a könyvtárban is sikerült olyan értéket teremteni, amely a tanulás, az oktatás, a nevelés és a kultúra lehetőségeit bővíti. Az államtitkár hozzátette, a nemzeti értékek és kultúra megőrzéséhez, az ország fejlődéséhez elengedhetetlenek a szellemi tudásközpontként szolgáló könyvtárak, hiszem számtalan lehetőséget rejtenek magukban az ismeretek terjesztése és a közösségépítés terén.

Dr. Áldozó Tamás polgármester elmondta, a közelmúltban bölcsődét avathattak, átadhatták a Szent Anna Házat, a pápai kórházban 270 millió forintos eszközbeszerzés zárulhatott le, ma pedig a könyvtár fejlesztéséről számolhatnak be. - Ha ezeket a számokat összeadjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy több mint 700 millió forinttal gazdagodtunk csak februárban, melyek a sokszor kritika tárgyát képező oktatás és egészségügy területein gazdagított bennünket. A pápaiak büszkék lehetnek az elért eredményeinkre, a város velünk épül - fogalmazott a városvezető köszöntőjében.

Dr. Hermann István igazgató felidézte a városi könyvár korábbi épületeit azzal a következtetéssel, hogy a most átadásra kerülő épületrész az első az elmúlt közel 70 évben, amely újjáépítve került a könyvtár birtokába, ráadásul felszerelve, hisz szintén ez az első alkalom, hogy azonos típusú számítástechnikai berendezések állnak rendelkezésre. Az igazgató hozzátette, a könyvtár másik épületszárnyának az energetikai megújítására is hamarosan sor fog kerülni, egy már nyertes pályázat keretében.

A szalagátvágást követően Salgó Ferenc kanonok, plébános áldotta meg az épületet, majd a jelenlévőknek Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros mutatta be a felújított tereket és ismertette a projekt részleteit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.