Városlista
2017. május 27, szombat - Hella

Hírek

2017. Május 19. 13:43, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), nak.hu

Megnyílt a XXI. Pápai Agrárexpo

Megnyílt a XXI. Pápai Agrárexpo

Ma délelőtt hivatalosan is kezdetét vette a háromnapos kiállítás és vásár, melyre idén tizenötezer embert várnak.

Az idei év májusában is megtelt a Városi Sportcsarnok környéke. A látványos mezőgazdasági kiállítás és vásár megnyitására pénteken délelőtt került sor. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, a legutóbbi expo óta eltelt egy évben sok változás történt a város élelmiszeriparát tekintve.- A Pápai Hús Kft. meglehetősen bizonytalan időszakot élt át, ám a felszámolásból megerősödve került ki a társaság - fogalmazott a házigazdai szerepet betöltő városunk polgármestere sok itt kötendő üzletet kívánva a kiállító cégeknek.

Győrffy Balázs, a szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Pápai Agrárexpo fejlődéséről számolt be. Elmondta, tavaly 120 kiállítót láttak vendégül, míg idén ez a szám közelíti a 140-et. Győrffy Balázs köszönetet mondott a házigazdai szerepet betöltő Pápa városának, amiért korábban, amikor az agárkamara nem tudta megszervezni a rendezvényt, felkarolta és életben tartotta az expot, megőrizte annak értékét, presztízsét, hogy miután a NAK megerősödött, visszavehesse a szervezés lehetőségét.Hozzátette, mint a tavalyi, úgy az idei rendezvény sem jöhetett volna létre a város támogatása nélkül, hiszen azzal, hogy biztosítja a helyszínt jelentős segítséget nyújt.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy a Pápai Agrárexpo megjeleníti a magyar mezőgazdaságot, mely a tavalyi évben rekordévet zárt. - Ám nem dőlhetünk hátra elégedetten, tovább kell lépni, hatékonyan kell felhasználni az uniós támogatásokat, be kell vonzani a fiatalokat az ágazatba, illetve növelni kell a mezőgazdaságban a hozzáadott értéket - fogalmazott a miniszterhelyettes.

A XXI. Pápai Agrárexpot hivatalosan Jakab István, a MAGOSZ elnöke nyitotta meg. Mint mondta, részt vett a 21 évvel ezelőtti első expon is, melynek szembetűnő a fejlődése és komoly érdeklődés mutatkozik iránta. - A Pápai Agrárexpo remek lehetőség arra, hogy megismerjük, hol tartunk ma és milyen az a technológiai szint, amit a jövőben használni fogunk az agáriumban. Hatalmas erőforrással rendelkezünk Magyarországon, nagy kérdés, hogy milyen hatékonyan tudjuk ezt felhasználni - utalt az ország termőföldjeire a Magosz elnöke, majd köszöntője után hivatalosan is megnyitotta az expot.

Hagyományosan a megnyitó után adják át a vásári díjakat. A már említett Pápai Hús Kft. az élelmiszeripari kiállítói díjat kapta meg, míg a NAK díját egy másik húsos vállalkozás, a Somló Hús Kft. vette át. A Tapolcafői Kertbarát Kör duplázott, hiszen Pápa városának különdíja mellett a Veszprém megyei Kormányhivatal különdíját is megkapta. A gépkiállítói díj a Constar Kft-é, az állatkiállítói díj Németh Ákos tenyésztőé lett, a vásári nagydíjat pedig az Agromaster Kft. kapta meg.

Az expo keretében egy másik fontos pillanat is történt: együttműködési megállapodást kötött a NAK és a több mint 600 taggal rendelkező, Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, amelyet Győrffy Balázs és Baracskay Lajos egyesületi elnök írt alá. Ebben az egyesület vállalja, hogy tenyésztési tapasztalatait, eredményeit a kamara számára hozzáférhetővé és felhasználhatóvá teszi, szakemberei tanácsadással, előadásokkal segítik a kamara szolgáltató és ismeretbővítő tevékenységét, a NAK pedig az MSZTE tenyésztési programját népszerűsíti tagjai körében, tovább elősegíti, hogy az MSZTE-nek az ivadékvizsgálatban és a tenyészérték-becslésben szerzett tapasztalatait más tenyésztő-szervezetek is felhasználják.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Május 26. 14:10, péntek | Helyi

Az ország legkeményebb túlélő futó versenyén ezúttal civilek is részt vehetnek

A Military Survival Run elnevezésű nemzetközi versenynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthon. A túlélő futáson eddig csak katonák és rendvédelmisek vehettek részt, idén azonban lehetőséget kaphat 250 civil is.

2017. Május 26. 13:35, péntek | Helyi

A Vízmű utcában ivóvízvezetéket, a Vajdán csatornát cserélnek

A beruházás részeként a Vízmű utca burkolata is megújul.

2017. Május 25. 15:11, csütörtök | Helyi

Robbanótestet találhattak Pápán, a Millennium Emlékparknál

Virágágyás ásása közben, a Városgondnokság munkatársai találták azt a nagyjából 15-20 centiméter hosszúságú és 4 centiméter átmérőjű tárgyat, mely vélhetően egy világháborús robbanótest.

2017. Május 25. 08:54, csütörtök | Helyi

Május 31-ig még visszaküldhetők a nemzeti konzultációs kérdőívek

Lakossági fórumot tartott szerdán este Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.