Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Június 26. 08:58, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápai Rk.

Ma van a kábítószerellenes világnap

Ma van a kábítószerellenes világnap

A rendőrség a kábítószer-ellenes világnap alkalmából egy kisfilmmel hívja fel a figyelmet a drogfogyasztás sokszor visszafordíthatatlan következményeire.

Jelenleg Európában a kábítószerek terjedésének különösen dinamikus időszaka zajlik. Új és egyre veszélyesebb szerek jelennek meg a piacon. Ezek pedig azonnal teret hódítanak, hiszen a fogyasztók mindig újabb és újabb élményt akarnak. Még akkor is, ha ennek negatív következménye van. Egészségre. Családra. Barátságra. Kapcsolatra.

A piac ma már mindenhol ott van. A globalizáció kinyitotta a határokat. Az internet megkönnyítette a dolgok beszerzését. Ez alól a drogok sem kivételek. Ez pedig mindenkinek kihívás. A rendészeti szervek nyomozóinak is világszerte.

Magyarországon – 2010 óta – az új pszichoaktív szerek, avagy dizájner drogok érzékelhetően átalakították az elkövetői kört, valamint a kínálati piacot, de módosították a vásárlók igényeit is. Mára ezek terjedése jelentősen lassult, és főként a hátrányos helyzetű településeken élők drogjává vált, mert olcsó. Ezzel párhuzamosan azonban visszatérnek a klasszikus, főként amfetamin alapú szerek.

Harminckét éve már, hogy van világnapja a kábítószer elleni küzdelemnek. A drogok fogyasztása, kereskedelme és az ellene való harc ettől sokkal régebben kezdődött. Ma már sokat tudunk a tudatmódosító szerek hatásáról az emberi szervezetre. Ezekről folyamatosan beszélni kell minden korosztálynak. Tudni kell a szülőnek, gyereknek, házastársnak, barátnak és kollégának, hogy mivel állnak szemben. Mondhatnánk, hogy ez nagyon személyes dolog, de nemcsak a családra hat, hanem a barátságra, szerelemre is. Azért dolgozik a rendőrség nap mint nap, hogy felderítsük az elkövetőket, megtegyünk mindent az ügyek tisztázásáért és tájékoztatást adhassunk, segíthessünk, akár anonim módon is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a világnapra kábítószer-prevenciós videóval készült. A videó a kábítószerre való NEM-et mondásra helyezi a hangsúlyt. Bemutatja, hogy akár egyetlen rossz döntés is képes megváltoztatni az életet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.