Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 11. 22:12, hétfő | Helyi
Forrás: www.panke.hu

...legyen egy nap, ami a családokról szól! VÁROSI NAGYCSALÁDOSOK NAPJA

...legyen egy nap, ami a családokról szól!  VÁROSI NAGYCSALÁDOSOK NAPJA

JÖVŐNK A CSALÁD!

A Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete (PÁNKE) 2011. július 10-én, második alkalommal rendezte meg a Városi Nagycsaládosok Napja elnevezésű rendezvényét.

A rendezvényünk célja, hogy egy nap a családosokról szóljon, és hogy felhívjuk a város figyelmét arra, mennyire fontos a család, már csak azért is, mert Magyarországon aggasztóan nagy a népességfogyás. Természetesen nem titkolt célunk volt az is, hogy erre könnyed, szórakoztató, a kikapcsolódást és pihenést is elősegítő keretek között kerüljön sor. A PÁNKE agilisabb tagjai anyagiakat, időt és energiát nem sajnálva, teljes gőzzel készültek a rendezvényre. A rendezvényünk helyszínét a Tarczy Lajos Általános Iskola biztosította, ami a színes programok alatt gyermekzsivajtól volt hangos. Úgy próbáltuk összeállítani a programot, hogy mindenkinek kellemesen teljen a napja, aki ellátogat a rendezvényünkre.
A szinte kötelezően fellépő problémák után – a mi esetünkben félórás csúszással – elkezdődött végre a rendezvény. Az elismerőoklevelek átadása után, az Uptofaith tánccsoport, a Hófehérke bababolt gyermekdivat bemutatója, majd Pápai Musical Stúdió következet.
A délelőtt folyamán leginkább a kicsikre fordítottunk nagyobb figyelmet, volt kézműveskedés, arcfestés, ugrálóvár, aszfaltrajz-, lufifújó, fánkevő, tejívó verseny, amit a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadtak. A tejivó versennyel – a játékos megmérettetésen túl – azt is jelezni akartuk, hogy a gyerekek igénylik és szeretik a tejet, távlati terveink között ugyanis szerepel, hogy meggyőzzük a városvezetőségét, valamilyen formában indítsák újra Pápán az iskolatej programot. A tej szeretetéről és a tej iránti igényről a csaknem 30 főre duzzadt versenyzőcsapat – gyerekek és felnőttek vegyesen – is tanúskodott.
A kora délutáni órákban szakmai előadásokra került sor, hogy tájékoztatókat halljunk a családosok-nagycsaládosok aktuális és jövőbeni helyzetéről. Bár rendezvényünk nem politikai, hanem civil rendezvény, a családosok életét nagyban befolyásolja az aktuálpolitika, ezért olyan elismert szakembereket hívtunk meg, akik segíthetnek megismerni a családok segítésére, védelmére tett politikai lépéseket és a civil szervezetek lehetőségeit, feladatait. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy olyan prominens személyek, elismert szaktekintélyek fogadták el meghívásunkat, mint Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselője, valamint Dr. Hoffmann Rózsa, Oktatásért Felelős Államtitkár Asszony. Az előadások lelkesítőek, biztatóak voltak, megerősítettek abban a hitünkben, hogy jó úton járunk. Egyéni és családi életünkre, illetve az egyesületünk működésére vonatkozóan is hasznos visszaigazolást és új ötleteket nyertünk belőlük. A komoly témák után a virtuális színpadon ismét a tánc és az ének kapott szerepet, a Jázmin Orientális tánccsoport és a Munkácsy Zenestúdió műsorát tekinthették meg az érdeklődők, miközben a rendezvény területén folytatódtak a kézműves-, arcfestő- és a mozgásos játékok. A délelőtti csúszás miatt csak délután tudtuk megtartani biciklis akadályversenyt, aminek a nyertesei – a támogatóink által felajánlott – értékes ajándékokkal gazdagodtak. Reményeink és terveink szerint a Városi Nagycsaládosok Napja a jövőben is évente megrendezésre kerülő program marad, ezért döntöttünk úgy, hogy a biciklis akadályverseny győztese egy „PÁNKE vándorkupát” is kapjon, amely a következő évek során képviseli a rendezvény életképességét és létjogosultságát a város közéleti eseményei között. A programot „Tinidiszkó” zárta, amelyen ugyan főleg a tinikor előtt álló kicsik, illetve abból már kiöregedett anyukák és apukák vettek részt, de remek hangulattal zárta le a jól sikerült rendezvényt.

Úgy gondoljuk, hogy Egyesületünk számos szakmai és szociális jellegű tevékenysége mellett szükség van egy olyan rendezvényre is, amely – bár létrehozását fontos társadalompolitikai és gazdaságpolitikai okok motiválták – mégiscsak a derűről, a család fontosságáról és a gyerekekkel töltött hasznos időtöltésről szól. Ezúton is köszönjük a meghívott szakértők előadását, a fellépőink munkáját, akik ellenszolgáltatás nélkül vállalták, hogy műsorukkal színesítik a programot, valamint köszönjük a támogatók tárgyi felajánlását.
Jövőre találkozunk!
 

Krasztel Lászlóné elnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.