Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 15. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lecsapott a sztrádákon a NAV

Lecsapott a sztrádákon a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai ellenőriztek egy mandarinnal megrakott kamiont. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) szereplő adatok szerint a szállítmány értéke kilogrammonként 40 fillér volt - közölte a hivatal.

A NAV tájékoztatása szerint az EKÁER csoport munkatársai az M7-es autópályán állítottak meg egy mandarint szállító magyar rendszámú kamiont. Az EKÁER adatai alapján a szállítmány egy cseh gazdálkodótól a budapesti nagybani piacra tartott. A bejelentés szerint az áru súlya 19500 kg, értéke pedig mindössze 7.750,- forint volt. Így kilogrammonként a mandarin értéke 40 fillér. Az eset kapcsán a NAV további vizsgálatokat indított.

Egy másik esetben Franciaországból érkező 25,5 tonna jelöletlen burgonyaszállítmányt tartóztattak fel. A vizsgálat megállapította, hogy a gazdálkodó rendszeresen értékesít élelmiszert több magyarországi hipermarket részére és többször előfordult, hogy a bejelentett lerakodási hely közelében sem járt a gépjármű.

Az M1-es autópályán tartott ellenőrzéskor pedig egy zöldséget szállító magyar tehergépkocsit állítottak meg. A gépjárművezető az áru egy részének származását semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni, ezért a helyszínre érkező NÉBIH munkatársai az áruk azonnali elkobzását és megsemmisítését rendelték el. Az ellenőrzéskor kiderült továbbá, hogy a gépjárművet a forgalmi engedélyben megengedett 3500 kg maximális össztömeget jelentősen túllépve 4860 kg össztömeggel közlekedett, amiért a rendőrség helyszíni bírságot szabott ki.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az EKÁER ellenőrzések kapcsán az áruk valós idejű nyomon követésével törekszik az áfacsalások visszaszorítására, az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kiszűrésére és a tisztességes piaci szereplők pozíciójának erősítésére, azonban a próbaüzem ideje alatt a hiányzó EKÁER szám miatt mulasztási bírságot nem szab ki a NAV.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 14:04, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: