Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 07. 07:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Külső-Várkert: Elkészültek az első tervek

Külső-Várkert: Elkészültek az első tervek

Ma délelőtt mutatta be a városvezetésnek az előzetes tervdokumentációt, a Zöld Város II. projekt generáltervezője, a Global Terv Kft.

Mint ismeretes, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2. körében 574 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a Várkert út, a Vajda Péter lakótelep és a Bakonyér közötti terület rehabilitációjára, s benne a lakótelep mögötti terület rekreációs parkká alakítására. A tervezési folyamat elkezdődött most két koncepciót mutatott be az építészmérnökökből, tájtervezőkből és tájépítészekből álló tervezői csoport.

-Ez a terület roppant értékes és méltatlanul alacsonyan kihasznált, hiszen legalább olyan lehetőségeket kínálna a kikapcsolódásra, rekreációra, mint a Várkert - jelentette ki Áldozó Tamás polgármester, hozzátéve, erre 1945 óta soha nem futotta erőből és pénzből, de most van lehetősége a városnak arra, hogy ebből az erdős területből gondozott, szabadidő eltöltésére alkalmas parkot hozzon létre.
-A projekt lehetőséget ad arra, hogy közlekedési kapcsolatok épüljenek ki a Téglagyári út és a lakótelep között, hogy a zöldfelületek megújuljanak - nem elfeledve a Bakonyerdő itt zajló projektjét -, hogy a korábban kialakított tómeder hasznosításával egy új látványelem létesüljön.

A fejlesztés elsődleges célközönsége a pápai lakosság, a gyermekes családok számára például épül játszótér, az idősebb korosztálynak többek között sétautak, ösvények kialakítása szerepel a tervekben, de szabadidősportra is alkalmas lesz a terület füves focipályával. A tó látvány- és csónakázótóként jelenik meg és a tervezők bográcsozó helyeket, erdei futópályát, kávézót is beleálmodtak a koncepcióikba.
A generáltervező cég a Global Terv Kft., a mai egyeztetésre két koncepcióval érkezett. Szkaliczki Tünde ügyvezető arról tájékoztatott, természetközeli kiránduló parkot terveztek a területre, mely illeszkedik a környezetéhez, alacsony fenntartási igényű és egyaránt szolgálja a helyieket és a turistákat.
-A múlt héten tárgyaltunk először a város képviselőivel, ma már helyszínrajzokkal és előkészítő tervekkel jöttünk, ezek tájépítészeti elképzeléseket és építészeti terveket is tartalmaznak. Ma az a feladatunk, hogy ezeket egyeztessük, megismerjük az önkormányzat véleményét, javaslatait és ezek alapján megindulhasson a tervezés mélyebb szintű folyamata - mondta az ügyvezető.
Áldozó Tamás polgármester a terveket megtekintve arról szólt, a városlakók véleményét is meg kívánja ismerni a bemutatott elképzelésekről, ezért hamarosan lakossági fórumon ismerteti a koncepciókat, ennek pontos idejéről és helyéről tájékoztatjuk olvasóinkat.

A városvezető azt is megosztotta velünk, ennek a területnek a rehabilitációjához személyesen is kötődik, érzelmileg ez a projekt áll hozzá legközelebb, hiszen ő maga is itt töltötte gyermekkorát, itt a Külső-Várkertben játszott, focizott, épített bunkert a többi lakótelepi gyerekkel, ezért nagyon várja, miként lehet a környezetet megújítani.
A Zöld Város programokat úgy összegezte, a Zöld város I. projekt kivitelezése - mely a Várkert és az Erzsébet liget megújítását tartalmazza - folyamatban van, most megkezdődött a Zöld város II. projekt tervezése, de már a Zöld város III. projekt elméleti előkészítése is elindult - ez utóbbi a 2021. utáni időszakra vonatkozó fejlesztés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.