Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Október 27. 09:14, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Közép-Európában egyedülállóvá válhat a pápai Bázisrepülőtér

Közép-Európában egyedülállóvá válhat a pápai Bázisrepülőtér

Az MH Pápa Bázisreptéren kezdődött Pápa Város Képviselő-testületének októberi ülése, ahol Gangler László ezredes, a reptér parancsnoka fogadta a városatyákat.

Mint megtudtuk, a testület 1996-ban járt utoljára a repülőtéren, az azóta eltelt időben nagyon sok minden megváltozott. Az ezredes tájékoztatójában felidézte a repülőtér létesítésének és régmúltjának történetét, a közelmúlt történéseit, fejlesztéseit és bemutatta a jelenleg folyó és a következő évekre tervezett beruházásokat. Beszélt a reptéren települő szervezetekről és munkájukról, hangsúlyozva, a pápai repülőtér a Magyar Honvédség reptere - elsősorban nemzeti feladatok végrehajtására létesült és ezeket a képességeket kell biztosítania -, de helyet ad nemzetközi szervezeteknek, programoknak, így például a SAC programnak, melynek támogatása, kiszolgálása is kiemelt feladat.

- A repülőtér hosszú távú infrastrukturális fejlesztése három szakaszból áll, 2018-ban zárjuk le az első és második szakaszt, de további építkezések várhatók 2023-ig. Jelenleg is zajlik a személyterminál építése, ennek a befejezése év végére várható és márciusban már használatba is tudjuk venni. Ezen kívül kiemelt fontosságú a felszálló pálya meghosszabbítása 600 méterrel, ha ez elkészül, olyan képességekkel fogunk rendelkezni, ami Közép-Európában nincs máshol – közölte. Előadásában kitért arra is, augusztustól átalakult a bázisreptér szervezete, újra ezreddé váltak négy zászlóaljjal, ami további létszámnövekedést jelent számukra, új munkahelyek létesültek, ahová elsősorban katonákat várnak. Április óta hetven fővel bővült az állomány, de a közeljövőben is közel kétszáz katona felvételére van lehetőségük.

Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a bázisreptér parancsnokának a tájékoztatóért, és úgy fogalmazott, a két évtizeddel ezelőtti látogatáskor elhangzott tervekhez képest a mostani fejlesztések sokkal szebb képet mutatnak a reptér jövőjéről. Megjegyezte, a bázisreptér sok pápai családnak biztosít megélhetést és a fejlesztéseknek a város számára is sok hozadéka lehet a következő időszakban.

A reptéri látogatást követően a képviselő-testületi ülés a Városháza nagytermében folytatódott, itt a városvezető előbb a volt Vasas pálya birtokba vételével kapcsolatos információkról és a kastélykapu és kerítés rekonstrukciójáról tájékoztatta képviselőtársait.

2,5 %-kos munkanélküliségi ráta

Döntöttek a képviselők az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet módosításáról is. Az előterjesztés részletesen tartalmazza a forgalomképtelen, a korlátozottan forgalomképes ingatlanok listáját és a versenyeztetési eljárások szabályait. A rendelet tervezetet a városatyák egyhangú igen szavazással fogadták el. Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló rendelet módosítása során az egyes körzetekhez rendelt köznevelési intézményeket is megjelölték a dokumentumban.
Az ülésen tárgyalták és egyhangú igen szavazással elfogadták a képviselők a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatala által készített tájékoztatót a pápai járás munkaerő-piaci helyzetéről és a foglalkoztatás alakulásáról. A munkaanyagból kiderült, a járásban jelenleg 2,5 százalékos a munkanélküliségi ráta, Pápa városában pedig még ennél is kedvezőbb a helyzet, és lényegesen jobb az országos átlagnál. A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a bejelentett új álláshelyek száma a megye járásai közül a pápaiban a legmagasabb, az idei év augusztusáig 3205 főre volt munkaerőigény.

LED-es lámpatestek

A munkaértekezlet végén zárt ülésen tanácskoztak a képviselők arról, hogy a város közvilágítási rendszerét korszerűsíteni kívánják, melynek keretében a jelenlegi lámpák helyére energiahatékony LED-es lámpatestek kerülnének. A javasolt konstrukció szerint ez 41 százalékos költségmegtakarítást jelenthet az önkormányzatnak.

Grőber Attila, MSZP-s képviselő hozzászólásában arra figyelmeztetett, hogy az adatok meghatározásakor az aktív korú munkaerő létszámának csökkenését is figyelembe kell venni, hangsúlyozta a képzések fontosságát és azt fogalmazta meg, hogy a közmunka programból minél több embert kell visszaterelni az elsődleges munkaerő-piacra. Mint mondta, a ma már minden területen érezhető munkaerő-hiány megoldása nem a város kezében van, de fontos tenni érte. Ugyanakkor örömét fejezte ki, a pápai adatokkal kapcsolatban. Unger Tamás alpolgármester arról a kormányzati szándékról szólt, mely a közfoglalkoztatottak számának csökkentését célozta, és megemlítette a foglalkoztatás javítására szolgáló TOP projektet, mely a városi munkaerő-hiány megoldását és a foglalkoztatottság növelését célozza.
Vegyes ügyek között szerepelt a MOVE Zrt. beszámolója, mely főként megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztat. Az országban 23 telephelyen működnek, Pápán 164 ilyen munkavállalónak adnak munkát.

Vegyes ügyek között jelentette be Áldozó Tamás polgármester a TOP első körében benyújtott pályázatok közül az utolsót, melynek eredményéről a közelmúltban kapta meg a hivatalos értesítést a város. Eszerint az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére benyújtott pályázat sikeres volt, az elnyert pályázati támogatás közel 300 millió forint. A városvezető hozzátette, a második körös pályázatokról a megyei közgyűlés várhatóan a november 9-ei ülésén dönt majd.
A képviselők egyhangúan döntöttek arról, hogy a Települési Értéktár Bizottság tagjai közé felveszik dr. Baloghné Uracs Mariannát, a JMSZK egykori igazgatóját, akit a polgármester kért fel a munkában való közreműködésre. Az ülésen módosították az önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatát, elfogadták az Integrált Településfejlesztési Stratégia módosítását, és a Vízmű gördülő fejlesztési tervének módosítását. Ugyancsak ellenszavazat nélkül hagyták jóvá a képviselők, hogy a támogató szolgálat feladatainak ellátását az Egyesített Szociális Intézmény a jövő évtől átadja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

A tájékoztató kapcsán Áldozó Tamás polgármester elmondta, az állás nélkül lévők nagy százaléka maximum nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és nagyon sok esetben a motiváció is hiányzik a munkába állásukhoz. Példaként hozta fel, hogy az állásbörzén résztvevők nagy része csupán a pecsételésért ment el a rendezvényre, és az első fél óra után több volt a munkaadó a sportcsarnokban, mint a munkát kereső.

A napirendek között szerepelt a helyi népszavazásról szóló önkormányzati rendelet módosítása, mely azt határozza meg, hogy helyi népszavazást a választópolgárok legalább 15 százalékának kezdeményezésére lehet kiírni. Ez a jelenlegi adatok szerint 3600 körüli választópolgárt jelent.

A városatyák egyhangúan döntöttek a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosításáról, a módosítás rögzíti Pápa új partnervárosait és a város díszes viaszpecsétjének használati lehetőségeit. Ez alapján módosították a díszpolgári cím és az egyes kitüntető díjak adományozásáról szóló önkormányzati rendeletet, melyben pontosították a kialakult gyakorlatot és belefoglalták a díszes viaszpecsét használatát a kitüntető okleveleken. Hasonló módosítást tettek a városatyák a Pro Publico díj és a Pápa Város Tiszteletbeli Követe cím alapításáról és adományozásáról szóló rendeletben, ezekbe is belekerült a díszpecsét használata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.

2024. Április 16. 09:15, kedd | Helyi

Kattant a bilincs - Késsel fenyegette meg élettársát a Pápa környéki faluban

Egy Pápa környéki kistelepülésen élő nő értesítette a rendőrséget 2024. április 13-án este arról, hogy családi házukban élettársa egy szóváltást követően késsel fenyegette meg.

2024. Április 16. 08:05, kedd | Helyi

Esős napok jönnek, mind járművel, mind gyalogosan körültekintőbben közlekedjen!

A meteorológiai előrejelzések alapján ma csapadékos időjárásra számíthatunk. A legtöbb problémát ilyenkor a csúszós utak és a romló látási viszonyok jelentik.