Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 04. 10:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Koszorúzás Pápán, Szent Flórián tiszteletére

Koszorúzás Pápán, Szent Flórián tiszteletére

Ma van a tűzoltók napja, melynek alkalmából koszorúzást tartottak a Szent Flórián-szobornál.

A rövid megemlékezésen részt vettek a pápai állomány tagjai, Horváth Sándor tűzoltóparancsnok, dr. Csillag István, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója,Kovács Ottó kirendeltségvezető, Bene Péter főhadnak, valamint dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás polgármester.

Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot.

Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők, valamint Linz, Felső-Ausztria és Krakkó védőszentje.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan.

1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját.

A tűzoltók hivatását ma is tisztelet övezi. A hivatásos tűzoltók mellett mintegy 30 ezer nem hivatásos tűzoltó is dolgozik Magyarországon, körülbelül 15 ezren közülük szakmai végzettséggel is rendelkeznek. A Magyar Tűzoltószövetség tagjai közül körülbelül 15 ezren önkéntes tűzoltók, a többiek pedig önkormányzati és létesítmény tűzoltók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.