Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Március 16. 08:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu

Kossuth-ünnepség Ihászon

Kossuth-ünnepség Ihászon

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékét Pápa környékén talán a szomszédos Ihászon, vagyis azon a helyen őrzik a leghívebben, ahol Veszprém megye egyetlen jelentős szabadságharcos ütközete zajlott 1849 nyarán.

Itt, a település közepén kialakított kis emlékparkba évtizedek óta, évről-évre, március idusán elzarándokolnak mindazok - helyiek, pápaiak, marcaltőiek és még más települések polgárai is - hogy egy-egy szál virággal, vagy koszorúval leróják tiszteletüket a szabadság-egyenlőség-testvériség eszmeisége jegyében, Kossuth Lajos hívó szavára és annak zászlói alatt a szabad hazáért fegyvert ragadottak emléke előtt.

Szép hagyomány, hogy ilyenkor, március 15-én a marcaltői evangélikus diákság verssel-dallal idézi meg a csata emlékobeliszkje előtt a negyvennyolcasok dicső tetteit, - emlékeztetve arra is, hogy a szomszédos Pápa ősi protestáns kollégiumának falai közül indultak a pesti, márciusi ifjak halhatatlan útjukra. Idén sem volt ez az emlékeztetés másként. A Kmety György tábornok nevét viselő evangélikus iskola műsort adott elő, a pápai Gosztola István versmondó Petőfi-verset szavalt, Sandl Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében pedig kiemelte, példás az, hogy igen hosszú idők óta március idusán ide mind többen egybegyűlnek, s nem feledkeznek el fejet hajtani. Így marad fenn az egészséges patrióta-szellem, így marad fenn a maiak és gyermekeink nemzeti öntudata - hangsúlyozta a település-vezető, aki arra is figyelmeztetett, rohamosan közelít egy kerek évforduló, az egykori szabadságharc 170 éves évfordulója. Ezért az idei ünnepen már erre való ráhangolódásul leplezik le Kossuth Lajos emléktábláját, melyet a hamarosan megújuló ihászi kultúrotthon homlokzatán kívánnak majd a nyár folyamán elhelyezni.

Az idei Nemzeti Ünnep ihászi szónoka a Honvédelmi Minisztérium - Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ágának képviseletében Oláh Emil alezredes, református tábori esperes volt. Beszédében Oláh Emil elsősorban Kossuth Lajosra összpontosított, mint mondta, Kossuth kultusza már rendkívül korán jelentkezett, neve már 1848. március végén felbukkant a protestáns szószékeken, a prédikációkban, s gyakorta úgy emelve ki történelmi szerepét, hogy egyenesen a népét a rabiga alól fölszabadító Mózessel hozták párhuzamba. "Kossuth az Isten által küldött szabadító, aki népét Mózeshez hasonlóan vezeti a 'Kánaán', vagyis a szabadság felé..." A tábori lelkész kitért Kossuth e tájhoz való kapcsolatára is. Kiemelte, Kossuth feleségének, Meszlényi Teréznek a családja Pápa mellett, Kisdémen élt, innen származott Kossuth húgának, Kossuth Zsuzsannának a férje, Meszlényi Rudolf is. Tehát az idén 200 éve született első magyar főápolónőnek, a legelső tábori kórházak fölállítójának, Kossuth Zsuzsannának is van ide, e tájhoz szoros kötődése.

Az ünnepségen a zajló pápai - Pápa környéki Kossuth-Emlékprojektről szólt Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet (EpVE) ügyvivője. Nem véletlenül, hiszen az EpVE emlékprojektje keretében nemrég az ihásziak évtizedes emlékápoló munkája is ellett ismerve, méghozzá egy szép Kossuth-domborművel, mely a mostani március 15-ére márványlapra került, méltó fölirattal, s ami majd hamarosan egy szépen megújuló középületre fog kerülni Ihászon. Kerecsényi aláhúzta, illő, hogy a Kossuth zászlói alatt küzdő hajdani ihászi honvédhősök emlékparkjában magának a volt kormányzó-elnöknek is álljék egy emlékjele. Mint mondta, ezen a környéken - bár a családból és a kultuszból eredően is szoros szála volt Kossuthnak - igen kevés emlékjel emlékeztet rá. Például Pápa városa is csak tizenöt éve állított díszpolgárának szobrot, s ha minden szépen alakul, akkor idén ezen kívül, valamint az ihászin kívül a városban és még egy közeli községben is lehet egy hasonló portré-domborműve Kossuth Lajosnak, születése 215. évfordulója és a Reformáció 500 éves évfordulója jegyében, hiszen nem feledhető, hogy Kossuth evangélikus volt, mint ahogyan a szabadságküzdelem e környéki több jeles alakja is az volt, gondolva például Kmety-tábornokra. Kerecsényi Zoltán megjegyezte, azt hiszi, most H. Szabó Lajos (a tavalyi év során elhunyt emblematikus pápai-malomsoki, kossuthi hagyományőrző lokálpatrióta) mosolyogva tekinthet le fentről, hiszen az ő emlékezetére is ajánlották a Pápa polgármesterének fővédnökségével és Pápa főjegyzőjének védnökségével futó Kossuth-Emlékprojektet, amelyben a 130 éves pápai díszpolgársági Kossuth-évforduló előkészítése mellett az idén évfordulós pápai és vidéki '48-as honvédsíremlékekre való figyelemfelhívást, azok méltó megjelölését is célul tűzték ki.

A település lakosságának bemutatott új Kossuth-emlékjelet Szappan Csaba rendőr alezredes, pápai rendőrkapitány és Sandl Zoltán polgármester leplezte le.
A rendezvényen átadásra került a Kossuth-Emlékprojekt újabb Éberhardt Károly - Emlékplakettje* is, melyet ezúttal Oláh Emil alezredes, református esperes vehetett át eddigi aktív környékbeli-megyebeli hagyománypártoló, a nemzeti emlékezet fenntartása területén végzett odaadó tevékenységéért. (Hat éve, az ihászi emlékparkban Oláh Emil avatta fel Pap Gábor egykori ihászi honvéd, későbbi református püspök, a felekezetközi-ökumenikus párbeszéd, és a zsidósággal való párbeszéd hű szorgalmazójának emlékkövét. Pap Gábornak idén lesz 190. születési évfordulója.)

Az ünnepség az ihászi hősi obeliszk, a Pap Gábor és Katona Tamás emlékkövek megkoszorúzásával, illetve a Szózat közös eléneklésével zárult. Az emlékezés virágait helyezték el az önkormányzat, az iskola, a rendőrség, a pápai honvéd nyugállományúak és a pápai városbarátok képviselői Ihász-pusztán.

*Az egy kemeneshőgyészi és gecsei római katolikus népiskolai tanító fiából előbb vaszari, katolikus segédtanítóvá, majd '48-ban önként katonának állt, szabadságharcos honvédtisztté, majd Kossuth barátjává - az emigrációba is őt követő barátjává vált, majd olasz tábornokká, sőt egy időre Szicília parancsnokává lett híres-neves katonaemberről elnevezett Éberhardt Károly-Emlékplakett elismerés arra hivatott, hogy Kossuth Lajos idén 130 éves pápai díszpolgársága jegyében szervezett pápai - Pápa környéki Kossuth-Emlékprojekt program-folyama során ráirányítsa a figyelmet e Pápa környéki, a gecsei temetőben nyugvó, eleddig méltatlanul elfeledett neves, kossuthi személyiségre, s emlékén keresztül fölhívja a figyelmet a lokális kossuthi és '48-as hagyományőrzésre, s mindazokra, akik eleddig azt valamiképpen segítették.

Fotó: Marton Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék