Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Komplex életközösséget találtak az Antarktisz jege alatt

Komplex életközösséget találtak az Antarktisz jege alatt

Egy víz alatti robotexpedíció feltárta, az Antarktisz alatt rejtőző víz, bár sötét és hideg, de azért meglepő mennyiségű tengeri létformának ad életet, többek között tengericsillagoknak, szivacsoknak és tengeri rózsáknak. A kutatók az Icefin névre keresztelt távirányítású készülékkel vették szemügyre az antarktiszi Ross-jégpadot.

A ROV 1,5 kilométeres mélységbe képes lemerülni és 3 kilométeres tartományokat lehet vele átvizsgálni.

A kutatók először 20 méter vastag jégbe vájtak egy 30 centiméteres lyukat, azon keresztül leeresztették az Icefint, és további 500 méterrel lejjebb küldték a tengerfenék fölé. Az Icefin osztályába tartozó korábbi víz alatti kutatójárművek csak néhány száz méterre tudtak lemerülni, ez korlátozó tényező az Antarktiszt övező, az az öt kilométeres mélységet is elérő Déli-óceán esetén.

„Az Icefint leginkább az különbözeti meg a többi járműtől, hogy karcsú, miközben az összes szükséges műszert hordozza” - mondja Mick West, a kutatás egyik szakembere. Például mivel a GPS nem működik az Antarktisz vaskos jégburka alatt, az Icefin a SLAM (simultaneous localization and mapping) navigációs rendszert alkalmazza, ami lehetővé teszi, hogy a környező képződmények távolsága és iránya révén bepozicionálja magát. West szerint a SLAM-hez hasonló algoritmusok lehetővé teszik, hogy feltérképezzék a jég alatti ismeretlen környezetet, miáltal 3D-s képet kaphatnak eme világról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.