Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Augusztus 19. 10:06, péntek | Belföld
Forrás: mti/fotó: police.hu

Kiadatási letartóztatásba helyezték az FBI által keresett férfit

Kiadatási letartóztatásba helyezték az FBI által keresett férfit

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön elrendelte annak a román állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akinek a kiadatását az Egyesült Államok hatóságai halálos vírussal zsarolás miatt kérték

- tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

Az Egyesült Államok hatóságai - köztük az FBI, az amerikai szövetségi nyomozóiroda - zsarolás és más bűncselekmények miatt keresik a férfit. A nemzetközi elfogatóparancsot a connecticuti körzeti bírósága bocsátott ki.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2007. április 15-én a férfi és társai bejutottak egy lakóépületbe, ahol elrejtőzve várták, hogy a ház személyzete elhagyja az épületet. Késő éjszaka a tettesek késsel és lőfegyverrel felfegyverkezve rejtekükből előjöttek, a sértetteket megkötözték, majd beléjük fecskendeztek egy halálos vírusnak mondott anyagot, az ellenszerért cserébe pedig pénzt követeltek tőlük. A sértettek minden igyekezetük ellenére sem tudták a követelt összeget előkeríteni, ezért a tettesek altató folyadékot itattak velük, majd a gépkocsijukat eltulajdonítva elmenekültek a helyszínről.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön azt vizsgálta, hogy a jelenlegi információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e.

A kiadás kérdésében az igazságügyi miniszter dönt.

A tárgyaláson a férfi nem járult hozzá kiadatásához, ezért az amerikai hatóságok kizárólag az ebben a kérelemben szereplő üggyel kapcsolatban állíthatnák bíróság elé.

A törvényszék az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi az amerikai igazságügyi hatóságot azért, hogy legkésőbb október 17-éig küldjék meg a kiadatási kérelmet, a nemzetközi elfogató parancsot, valamint az abban foglalt bűncselekmények pontos tényállását, továbbá egyéb megjelölt iratokat, tájékoztatást.



Mivel a férfi román állampolgár, az FT megkeresi a román igazságügyi hatóságot is annak közlése érdekében, hogy a fenti tényállás alapján kívánnak-e büntetőeljárást lefolytatni és európai elfogatóparancsot kibocsátani.

A törvényszék végzése végleges.

A rendőrség csütörtökön közölte honlapján, hogy Budapesten elfogtak egy 36 éves magyar-román kettős állampolgárságú férfit.

Stefan Alexandru B.-t az FBI az egyik legveszélyesebb bűnözőként kereste. A szövetségi nyomozók 10 ezer dolláros pénzjutalmat is felajánlottak a nyomravezetőnek. Az ügyben a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói jutottak olyan információhoz, hogy feltehetően Magyarországon tartózkodik. A borsodi rendőrök a férfi elfogására az NNI célkörözési osztályának segítségét kérték, a rajtaütés kedden történt. A körözött férfi egy budapesti strandról távozott, amikor elfogták - közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során