Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesen vannak és keveset keresnek a gyermekvédelmisek

Kevesen vannak és keveset keresnek a gyermekvédelmisek

Kevesen dolgoznak a gyermekvédelemben, akik mégis ezt a szakmát választják, alacsony bérezésűek és kevéssé motiváltak - mondta az InfoRádióban a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke. Szabó János szerint ráadásul a szociális dolgozók kezében nincs túl sok eszköz a veszélyeztetett gyerekek helyzetének javítására.

'Az alulfinanszírozás és az alacsony bérek következtében történő fluktuáció a legnagyobb probléma, illetve a társadalmi hatások - a szegénység - következtében megnövekedett családi problémákra nem tud kellően választ adni a jelenlegi ellátórendszer' - emelte ki a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke.

Szabó János hozzátette: 'a jelenlegi szabályozás alapján mindenhol jelen kellene lennie a gyermekjóléti szolgáltatásnak, ez önkormányzati feladat. Nincs mindenütt meg a szolgáltatás, sokszor húsz-harminc településre esik egy szakember, képtelenség ellátni a feladatokat.'

'Azoknál a családoknál, ahol probléma van, ott intenzív családgondozás folyik. Mi azt mondjuk, már lényeges előrelépés lenne, ha 10-12 család jutna egy szakemberre. A jogi szabályozás is 25 gyereket, illetve 40 családot engedélyez, de ezt is lényegesen meghaladja a gondozott családok száma. Minimum duplájára kéne növelni a dolgozók számát. Ma a minimálbérért dolgozik egy főiskolát végzett szociális munkás, minimum ötven százalék az, amit ezt vonzóvá tehetné és kevesebb lehetne a fluktuáció' - vélte a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének szervezeti alelnöke.

Szabó János kiemelte: 'a gyermekjóléti szolgálatok szakmailag, létszámában, bérekben való megerősítése csak az egyik lépés, a képzés, a társszakmák fejlesztése, az odafigyelés, a felismerés, a jelzőrendszer megerősítése tekintetében is számos teendő van. Ezekkel az együttes fejlesztésekkel lehetne érzékelhető előrelépést tenni. A gyermekjóléti szolgálat helyzete csak egy kis szelete ennek a történetnek, azt veszik elő elsősorban, de hiányzik körülötte lévő szakmai, intézkedés és intézményháló, ami a munkájukat, ha az ideális körülmények között végezhetik, elősegíthetné.'

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk