Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 08. 08:18, péntek | Helyi
Forrás: EpVE

Két egykori pápai diák, poéta: Petőfi Sándor és Pap Gábor emlékezete

Két egykori pápai diák, poéta: Petőfi Sándor és Pap Gábor emlékezete

Az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet (EpVE) idei március idusát váró, 2019. március 7-i ankétja két egykori pápai diák, költő: Petőfi Sándor és Pap Gábor emlékezete jegyében telt.

Az EpVE kiemelten fontos, vállalt feladatai közt tartja számon a pápai Petőfi-emlékek gondozását. Az EpVE számára 2018/19 az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc 170. évfordulója kapcsán telik; a 2016/17-es Kossuth-emlékprojektjük* után, a tavalyi esztendőben is már számos programmal emlékeztek és emlékeztettek a ’48-as helyi és környékbeli vonatkozású évfordulókra. Az EpVE 2018/19-ben különösen fontosnak érzi Petőfit, a 170 éve kitört forradalom jelképét, akiből ugyebár Pápán lett Petőfi! Jelentőségeit hangsúlyozva nem hiába választottak már tavaly ezen emlékévekre egy Petőfi-logót is jelképül. Az egylet alakulása óta évről-évre rendszeresen koszorúzza a városi Petőfi-emlékhelyeket, hirdettek nem egy Petőfis vonatkozású rejtvénypályázatot, vetélkedőt, három éve, Petőfi Sándor és Jókai Mór pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából különnyomatban közreadták Illyés Gyula Petőfi kötetének pápai részleteit, két éve kezdeményezték az addig jelöletlen Barát utcai Petőfi-Orlay szálláshely emléktáblával való megjelölést, tavaly pedig egy Petőfi Pápán címet viselő zsebfüzetet is megjelentettek.

Tavaly óta rendszeresen szerveznek kiselőadásokat „Petőfi-sorozat” címmel, hangolódva a 2019-es Petőfi halálozási-eltűnési 170. évfordulóra. Ugyanakkor a 2019-es esztendő a Pápa mellett vívott ihászi csata 170. évfordulóját is jelenti, ezért „Ihász 170” címmel emlékévet is ül egy egész éven át az EpVE.

A mostani, március 7-i alkalom ezen említett, szép, kerek évfordulók sorába jól illeszkedett, melynek meghívott előadója a felvidéki Mgr. Fritz Beke Éva, PhD., kutató, a Magyar Tudományos Akadémia köztestülete külső tagja, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács tagja, a Kálvinista Szemle folyóirat szerkesztője volt.
Fritz Beke Éva régóta foglalkozik az egykori jeles pápai diák, költő-író, ihászi honvéd, későbbi neves dunántúli református püspök, a keresztény-zsidó párbeszéd néhai előmozdítója pályafutásával, munkásságával, emlékezetével. 2011-ben Ihászon – Kerecsényi Zoltán kezdeményezésére – emlékművet kapott az 1849. június 27.-i ihászi ütközetben egykor harcoló Pap Gábor. 2015/16-ban Öreg-Komáromban, majd a hozzánk közeli Marcaltőn Pap Gábor-emlékkiállítás volt látható Fritz Beke Éva kurátorságával.**

Az idei Petőfi- és ihászi évfordulók jegyében, az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán városi képviselő arra kérte meg Fritz Beke Évát, hogy 2019 március idusa felé közelítve jöjjön el Pápára, s eddigi kutakodásai alapján vesse össze a két hajdani pápai diákkal, költővel kapcsolatos életi és költészeti érdekességeket az Egylet önkéntesei számára, hiszen azért még kevesen ismerik azt, hogy 1848/49 során küzdött egy Petőfihez hasonló – Pápához is köthető – költő is: Pap Gábor.
A néhai irodalmár honvéd századost – későbbi kiváló református tudóst és humanistát – Petőfi mellett azon kevesek között tartja számon az emlékezet, akinek a versei végigkísérnek bennünket a fontosabb ütközetek, győzelmek színhelyein. A személyes átélés hitelességével papírra vetett ’48/49-es költeményei közül számunkra, pápaiak és környékbeliek számára például kiemelhető az 1849. június 20-án Marcaltőn – az ihászi csata előtt – megírt „Kelet faja” című verse, mely az EpVE által 2018-ban közreadott pápai ’48-as Zsebfüzetben is olvasható.

Petőfi négy évvel volt idősebb Pap Gábornál. Mindketten pápai református kollégisták voltak, de sajnos nem azonos időben,

később nagy valószínűséggel ismerték egymást, hiszen 1847-48-ban Pap Gábor a Petőfi és Jókai által szerkesztett Életképek című folyóirat tudósítója volt. Ugyebár mindketten aktívan részt vettek a szabadságharcban; számos felvidéki városban is jártak, és az ott átélt élményeiket verseikben örökítették meg. Mindketten megfordultak Selmecbányán, Iglón, a branyiszkói szorosban, Kassán.

Petőfi diákként, utazóként járta végig a Felvidéket 1838 októbere és 1847 júliusa között. Az utazásokról fennmaradt, olvasható tudósításai lefestik az egyes városokban uralkodó hangulatot, mely visszaköszön ránk az ekkor született versekben is. Pap Gábor 1849 januárjában a szabadságharc téli hadjáratában részt véve azon egyes állomásokat, városokat érintette, amelyeket néhány évvel korábban Petőfi is. Az ütközetek árnyékában született Pap-versek nagyrészt kéziratban maradtak fenn, bár közülük néhány megjelent az 1870-ben, Veszprémben megjelent verseskötetben is. Pápai előadásában Fritz Beke Éva bemutatta Petőfi felvidéki tudósításait és az utazások idején íródott verseiből egy-egy részletet. Pap Gábornak a téli hadjárat alatt született versei hangulatát a korabeli naplókban olvasható feljegyzésekkel egészítette ki hallgatóságának.

Az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet a 2018/2019-es emlékévfordulókra Petőfi-Pap emléklap-elismerést készített, melyet elsőként Fritz Beke Éva kapott meg a március 7-i, pápai előadás alkalmával, köszönve eddigi fontos kutató és emlékápoló tevékenységét Pap Gábor tekintetében. De elsők között fogják megkapni az emléklapot az idei március idusán az ihászi csatás gyermekrajzpályázat kis díjazottai is – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.

A Egylet csütörtöki összejövetele ünnepélyes köszöntőkkel, s egy, a kisközösség logóját ábrázoló finom torta felvágásával és közös elfogyasztásával zárult.

(Szöveg+fotók: EpVE, FR)

*https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagyszabasu-unnepseggel-zarult-papan-kossuth-lajos-emlekev-2129939/
**https://www.veol.hu/kultura/peldakep-lehet-szamunkra-kiallitas-pap-gabor-emlekere-1758094/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.