Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Február 24. 22:00, péntek | Helyi

Kerecsényi Zoltán támogatja a Csókai Óvoda visszaadását a reformátusoknak

Kerecsényi Zoltán támogatja a Csókai Óvoda visszaadását a reformátusoknak

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő fölszólalásából Pápa Város Önkormányzata képviselő-testületének 2017. február 24-i ülésén, a pápai csókai óvoda felekezeti, református egyházi fenntartásba kerülhetőségének lehetősége, a képviselőtestület támogató szándéka témájában:

„A Kerkápolyi-Bodor -féle Alapítvány kamataiból 1933 őszén létesült szülővárosunkban a református óvoda, amely működött egészen 1948-ig. A csókai óvodát még évtizedekkel később is – még a nagyanyám is – még több idős manapság is református óvodaként emlegeti. Hozzátartozik a pápaiságunkhoz ez is. Akik pápaiak, akik itt születtek, ezt tudják...

Sajnálom, hogy az 1989-90-es rendszerváltoztatás után – a Kollégiummal egyidejűleg – nem sikerült ezt az óvodát visszaszolgáltatni a pápai református egyháznak…
De hála az Istennek meg Kövy Zsolt alpolgármester hajthatatlanságának, újraéledt a Pápai Református Kollégium!

Azt hiszem, a nagy múltú Pápai Református Kollégium léte, mögötte a nagy múltú egyházközség és az itt székelő püspökség léte megfelelő garancia lehet! Garancia arra, ha netalántán ez az óvoda az ő működtetésükbe kerülne, – visszakerül.

Ha ez megtörténne, akkor elmondható lehetne, hogy az „óvodától az egyetemig” ( theológiáig ) minden pillére újra meglehetne az 1531 óta áldásos munkáját végző pápai reformátusság nevelésének.

Számomra – és remélem, hogy ebben a teremben helyet foglaló mindegyik képviselőnek – és azt kell, hogy mondjam a városban élőknek is garancia az 1530-as évek óta „Pro bono publico” jegyében, vagyis a közjóért tevékenykedő protestáns közösség és eddigi intézményei!

És a tapasztalat az, – az igen pozitív tapasztalat az – az enyém is, de szűk és tág családi környezetemé is, a múltból és a jelenből is, hogy a felekezeti, vagy felekezetközi nevelés Pápán – legyen az katolikus, vagy protestáns – az példás! Jó kezekben vannak azok az intézmények!

De ha szükséges volna konkrét példára a reformátusság óvodapedagógiai működéséről, akkor nekünk nem kell messzire mennünk a város határain túl, csak nemesgörzsönyig, a Szász Póla Református Óvodáig. Az énhozzám közel állóknak csak pozitív tapasztalatai vannak az intézmény nevelői tevékenységéről…

A Reformáció idei jubileumi évében – ennyi idővel a rendszerváltoztatás után azt hiszem lehet akceptálni ennek a pápai hiányosságnak a pótlását – én tudom támogatni ezt a szándékot, mint ahogyan ezt először a humánerőforrás bizottságban is leszögeztem.

Nem kell félni a felekezeti működtetéstől! Ugyanazon nevelési törvények vonatkoznak a felekezeti fenntartású intézményekre is, mint az államiakra.
Nyilván, akinek nincsen, vagy csak részben van ismerete felekezeti oktatási-nevelési intézményekről, abban lehet félsz. De innen is, a testületből is megnyugtatóan közvetíteni kell Polgármester Úrnak, Alpolgármester Úrnak, a Képviselőtestület valamennyi tagjának, és Nagytiszteletű Úrnak is, hogy ne legyen félsz a csókai óvódapedagógusokban és a szülőkben, – szabad a választási lehetőség, s senkinek a kezét nem engedheti el a város a dolgozók közül.

És egyben – ha már a Reformáció jubileumi évét is üljük – azt hiszem innen is el kell hangozni a pápai református egyház felé köszönetnek, a több évszázados nevelő-oktató tevékenységéért – és személyesen is köszönetet szeretnék mondani, mert ennek az abszolút példás és szeretetteljes nevelő-oktató tevékenységnek voltak alanyai és munkálói a Kerecsényiek közül is, az én családom-rokonságom közül is a közeli- és a távoli múltból is. Köszönet! Soli Deo Gloria! Az Istené a dicsőség, de az Önöké a munka!”

Kerecsényi Zoltán önkormányzati képviselő 2017. február 24-i, pápai, képviselő-testületi fölszólalását kiegészítve, kérdésünkre kifejtette:

tisztában van vele, hogy politikai közössége, a DK a világnézetileg semleges pedagógiát, nevelést tartja elsőrendűnek, vagyis a pedagógiát, a nevelést elsőrendűen állami feladatként kezelné. Mint a képviselő elmondta, ebben a témában vannak vitái politikai közössége tagjaival, mert vannak ezzel kapcsolatos program-pontok, melyeket ő kicsit másként lát, – már csak azért is, mert saját tapasztalataiból ( felekezetközi család tagjaként például ő és unokahúga is felekezeti – katolikus és református – iskolába járt) eredően pozitív tapasztalatokkal tud szolgálni a pápai felekezeti oktatásról és nevelésről, és elsősorban pápaiként, pápai képviselőként (baloldali szelleműként is) – ezt fontosnak tartja korrekt módon elismerni, ezért is érezte fontosnak a legutóbbi testületi ülésen mindezeket egyértelművé is tenni és közvetíteni azt, hogy nem kell félnie senkinek sem, hiszen nem egy idegen fenntartó érkezne, hanem a több évszázados múlttal, több évszázados, példás pedagógiai tapasztalattal rendelkező, Pápán működő pápai reformátusság szállna be újra a működtetésbe, amely valójában ezt az intézményt az 1930-as években létesítette és működtette az államosítás idejéig...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.