Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 17. 20:14, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Kerecsényi Zoltán: Botrány, hogy a mai modern korban ennyi ember él nyomorban

Kerecsényi Zoltán: Botrány, hogy a mai modern korban ennyi ember él nyomorban

1992 óta október 17-e a szegénység és a nyomor felszámolásának szükségességére hívja fel a figyelmet. A szegénység világnapja alkalmából tartott rendhagyó fogadóórát Kerecsényi Zoltán (DK) és dr. Bányai Katalin (Együtt).

Az önkormányzati képviselők a Pálos téren, Sulyok Dezső szobránál tartottak sajtótájékoztatót, majd szórolapokat osztottak a járókelőknek, felhívva a figyelmüket arra, hogy minden ember a maga szintjén hozzátehet valamicskét a szegénység csökkentéséhez.

Kerecsényi Zoltán a sajtótájékoztatón botrányosnak nevezte, hogy a mai modern, nagy technikai fejlettségű világunkban, a XXI. században rengetegen nélkülöznek, nyomorognak, éheznek, hogy milliókat zsákmányolnak ki, s hogy dívik a "leselejtezés kultúrája". A képviselő arra kéri az embereket, hogy ha kinyújtott kezet látnak, legyenek könyörületes, segítsenek, legalább egy kis apróval például a Kapuszín alatt koldulónak. Közelítenek a téli hónapok, ne nézzenek félre, ha azt látják, hogyha például valahol napok óta nem füstöl a kémény - fogalmazott Kerecsényi Zoltán.

Dr. Bányai Katalin szerint a szegények számbavétele - túl az egyéni jótékonykodáson - lényeges, mert feltétele fontos társadalom-politikai döntéseknek. - A KSH 2015-ös adatai szerint Magyarországon a lakosság 26,3 százaléka volt relatív jövedelmi szegény, vagyis a lakosság nagyjából egynegyede. A helyzet különösen súlyos, mivel a szegénység szégyenérzetet kelt, sokan eltitkolják helyzetüket, félnek segítséget kérni, ez pedig fenntartja a szegénységet.

Az Együtt képviselője szerint az egyenlőtlenségek csökkentése érdekében megfelelő társadalompolitikai döntésekre lenne szükség, ezeknek a meghozatalára ugyanakkor a jelenlegi berendezkedésben nem lát esélyt. Pártja választási programjának pontjait tárta a sajtó elé, melyekkel az Együtt szerint csökkenthetőek lennének a társadalmon belüli különbségek. Az Együtt egyebek mellett megszüntetné a tömeges közmunka programot, bevezetné a minimum jövedelmet és a kétkulcsos SZJA-t, bérlakás-programot indítana, megemelné a gyes-t és a családi pótlékot, valamint megszüntetné a bölcsődei térítési díjat.

A sajtó kérdésére Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, Pápán jól működik a szociális hálózat, a rászorulók bátran jelentkezhetnek segítségért a szakembereknél. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kormányzat drasztikusan megvágta a szociális kiadásokra fordítható állami támogatást és teljesen az önkormányzatok teherbíró képességére és szociális érzékenységére bízta, hogy milyen és mennyi feladatot vállalnak önként a rászorulók támogatásából. Pápán ebben nincs gond, de szerinte nagy kár, hogy a korábbi időkhöz képest megcsappantak az állami szerepvállalások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.