Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Október 25. 14:40, kedd | Életmód

Kérdések és válaszok - A tápegység

Kérdések és válaszok - A tápegység

A tápegységeket leggyakrabban a LED szalagok üzemeltetéséhez választják vásárlóink. Azon túl azonban, hogy ipari, vízálló, vagy adapteres LED trafót válasszunk, számos más kérdés is felmerülhet a beszerzés és az üzemeltetés során

Mennyi LED szalagot bír el a tápegység?

Az egyik leggyakoribb kérdés az, hogy mekkora LED szalagottudunk üzemeltetni trafónkkal. Egy egyszerű matematikai művelettel ezt könnyen kiszámíthatjuk. Minden LED szalagnál feltüntetik, hogy méterenként, vagy az egész tekercs tekintetében hány wattot fogyaszt. Adjuk össze azoknak a LED-eknek a wattjait, amelyeket egy tápegységről akarunk működtetni. Ha megvan akkor ennél az értéknél erősebb VA (VoltAmper) értékű tápegységet válasszunk. Fontos tudni, hogy a köznyelv nem VA-t, hanem W-t (watt) mond, de ez nem azt jelenti, hogy annyi wattot fogyaszt a táp, hanem, hogy hány watt leadására képes. Tehát ez a szám nem a fogyasztást takarja, hanem azt, hogy hány wattnyi LED szalagot tudunk működtetni vele.

100 wattnyi LED szalaghoz akkor egy 100 wattos trafó elegendő?

Nem. Általánosan érvényes, hogy a tápegységet a névleges terhelhetőségének 80-90%-áig illik folyamatos terhelésnek kitenni. Ez azt jelenti, hogy a 100VA-es tápra 80, esetleg 90 watt fogyasztású LED szalagot szabad csak rákötni, ha tartósan akarjuk a LED-et üzemeltetni, és azt is akarjuk, hogy a tápegység is kellően hosszú élettartamú legyen. Ha ezt nem tartjuk be, a garanciát is könnyedén elvesztíthetjük, a tápegységet pedig jó eséllyel idő előtt cserélni kell majd.

És hová tegyük, ha már megvan?

A szettben megvásárolható szalagokhoz konnektorba dugható adaptert adnak, melyek üzembe helyezése rendkívül egyszerű és gyors. Ezek leginkább 100-200 cm vezetékkel ellátott, fekete, laptoptöltő méretű trafók, melyek látványa nem rontja túlságosan a szoba megjelenését, és egyébként is könnyen eltakarhatóak vagy eldughatóak. A nagyobb problémát a fémházas tápegységek jelentik, amelyeknél a legjobban a szerelődobozt javasoljuk. Ez azonban jó ha kétszer akkora, mint maga a táp, hogy a megfelelő szellőzés is biztosított legyen. Ha ez nincs, asztal alá vagy szekrénybe is nyugodtan eltehetjük, de egyes speciális alumínium LED profilok kisebb LED meghajtók elrejtésére is használhatóak. A lényeg, hogy a helyiség összképét, dizájnját ne rontsa semmi.

Címkék: LED, tápegység

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.