Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 16. 14:30, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Jól halad a református Ótemplom felújítása

Jól halad a református Ótemplom felújítása

A nagy hideg akadályozza a külső munkálatokat, a belső terekben viszont jól halad a munka, tudta meg a papa-ma.hu Kovács Györgytől, aki a református ótemplom és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításának építésvezetője.

A szokatlanul zord időjárás lehetetlenné teszi a külső vakolást, festést, betonozást, de bent tudnak dolgozni a szakemberek.


A leendő kávézó, középkori falmaradvány-részletekkel

Köntös Lászlóval, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzőjével, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatójával jártuk végig a területet. Az utcafronti épületen, a volt parókián kicserélték már a nyílászárókat. Ha szemben állunk az épülettel, akkor a bejárattól jobbra lesz az ajándékbolt, balra a recepció és kávézó. Az épület alsó szintjén a feltárások során több középkori falmaradványt is találtak, ezeket nem vakolták le, szépen láthatóak lesznek a többszáz éves részletek. Az emeletre visz majd lift és lesz egy nyitott lépcsőház is. Ez utóbbira szintén az építkezést megelőző feltáráskor bukkantak, s most helyreállítják. Az emeleti termek festésre készek. Az első elgondolás szerint itt kapna helyet a múmia, de erről még folyik az egyeztetés, hisz az épületegyüttes alatt hatalmas pince húzódik, jól használható lenne az is kiállítási térként.

Továbbhaladva a református ótemplomba léptünk, ahol jól látszik, hogy remekül halad a munka, itt már festik a falakat. Az épületegyüttesbe a XXI. század követelményeinek megfelelő fűtés-, illetve hűtéstechnika, szellőztetőrendszer került. Az ótemplom alsó szintjét szigetelték, itt padlófűtés van, a festés után visszahelyezik a korábban felszedett padlótéglákat, utolsó mozzanatként pedig visszakerül a restaurált berendezés. A karzaton falfűtés van, padlóburkolatot kap a szint, ez lesz a gyűjteményi kiállítás tere. A nyílászárókat itt is kicserélték már. Az ótemplomban a két szintet összekötő lépcső nagyon rossz állapotú volt, nem lehetett megmenteni, de készül már az új, keményfa feljáró.


A raktárépületen fent az új tető, bent elkészült a vakolás is

Az udvar hátsó részében, a Csáky utcai bejáratnál álló épület tetőzetét teljesen lecserélték, kész a belső vakolás és az aljzatbeton is, a nyílászárók itt viszont még hiányoznak. Ez lesz majd a raktárépület, illetve egy kutatóhelyiség is helyet kap a térben.
A felújítás jó ütemben halad, de azért - főleg, ha marad a hideg - lesz egy kis csúszás, február vége helyett márciusban tudnak végezni a szakemberek, tudtuk meg Köntös Lászlótól.
Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.