Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 13. 07:20, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jöhet a béremelés

Jöhet a béremelés

Csak azokban a középiskolákban lesz kötelező központi felvételi, amelyekben túljelentkezés van, a tanárok jelentős béremelésre számíthatnak a közeljövőben, és bővülnek az önkormányzati feladatok.

Így döntött a Fidesz–KDNP-frakció hétfői ülésén, amelyen megvitatta a köznevelési és az önkormányzati törvényjavaslatokhoz benyújtott módosító indítványokat.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz–KDNP-frakció hétfői ülése sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban.

Az óvodákat érintő szabályozással kapcsolatban kifejtette: a köznevelési törvényjavaslat hatálybalépése után – a jelenlegi öt- helyett – hároméves kortól lesz kötelező óvodába járni. Ez volt az oktatási államtitkárság eredeti javaslata is, fideszes szakpolitikusok azonban négyéves kortól tették volna kötelezővé az óvodát. A felzárkóztató osztályok javaslatától ugyanakkor elállt a kormány, így azokat a gyermekeket, akik hat- vagy hétéves korukban még nem iskolaérettek, továbbra is óvodai keretek között fogják felkészíteni az iskolára – ismertette Lázár János, úgy fogalmazva, hogy „nem lesznek a szegregáció melegágyát jelentő felzárkóztató osztályok”.

Döntöttek arról is, hogy nem lesz kötelező központi felvételi a középiskolákba, csak azokba, amelyekbe túljelentkezés van. A szakiskola hároméves lesz, ezt követően pedig két év áll majd rendelkezésre az érettségire.

A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette – idézte Lázár a kormányfő szavait –, hogy az országban minden iskola állami fenntartású lesz, a települési önkormányzatok azonban egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik őket. Kérdésre válaszolva Lázár János hozzáfűzte, hogy az állam oktatáspolitikai céljainak a megvalósítása érdekében „bizonyos játékszabályokat” az egyházi iskoláknak is el kell fogadniuk. Példaként azt mondta, hogy az egyházi iskolák sem válogathatnak tehetséges vagy kevésbé tehetséges gyermekek között, és nem válogathatnak hovatartozás, társadalmi státusz alapján sem.

Az egész napos iskolákkal kapcsolatban az a kompromisszum született a frakció és a kormányzat között, hogy azt lépésről lépésre alakítják ki – tájékoztatott a frakcióvezető.

A két tanítási nyelvű általános iskolákkal kapcsolatban megjegyezte: a törvény elvileg ugyan lehetővé teszi ezek működését, de az oktatáspolitikának nem célja, hogy ilyen intézmények működjenek a következő időszakban.

A közösségi karitatív munka az érettségi megszerzésének, nem pedig a megkezdésének lesz a feltétele – közölte Lázár János.

2000 ember kell majd az önálló polgármesteri hivatalhoz

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány – feltételekkel ugyan, de – támogatja, hogy az ivóvízellátás, a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, a távhőszolgáltatás és a hajléktalanellátás kötelező önkormányzati feladat legyen. A kabinet azt a két feltételt szabta, hogy e szolgáltatásoknak közösségi tulajdonban és nemzeti érdekkörben kell lenniük, az árszabályozást pedig – ahogyan az a távhő esetében már működik – az állam határozhassa meg.

Döntöttek arról is, hogy önálló polgármesteri hivatal ott lesz, ahol több mint kétezren élnek, azoknak a településeknek pedig, amelyeknek ennél kevesebb lakosuk van, közös polgármesteri hivatalokat kell létrehozniuk – ismertette, hozzátéve, hogy a jegyző – akinek munkáltatója a polgármester lesz – államigazgatási feladatokat is elláthat majd.

Lazulnak a helyi képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok – folytatta –, mégpedig úgy, hogy például a háziorvosok vagy a helyi intézmények vezetői is lehetnek képviselők, és a helyi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselői ugyancsak vállalhatnak majd közfeladatot.

A frakcióvezető elmondta továbbá, hogy az európai uniós fejlesztési forráshoz szerzett hitelhez, valamint az éven belüli folyószámlahitelhez és a munkabérhitelhez nem kell majd állami hozzájárulás a helyhatóságoknak, az önkormányzati adósságszolgálat megújítását szolgáló hitelhez és minden más kölcsönhöz azonban igen. Megjegyezte, hogy a kötelező könyvvizsgálat megszűnik.

Sok még a megbeszélnivaló

Lázár János kérdésre válaszolva közölte: a választójogitörvény-javaslat módosító indítványairól nem tárgyaltak a frakcióülésen, de lehetséges, hogy még hétfő este egy újabb tanácskozáson megvitatják őket. A 2012-es büdzsé átalakításáról sem volt szó a délelőtti frakcióülésen, de Lázár János elmondta, délután konzultál Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárral, hogy megismerje az előttük „tornyosuló”, ezzel összefüggő feladatokat. Szavai szerint az este még rengeteg megbeszélnivalójuk van ezzel kapcsolatban.

A sajtótájékoztatón az uniós megállapodással kapcsolatos magyar álláspontról rendezendő esetleges népszavazás lehetőségét firtató felvetésre a frakcióvezető azt mondta: nem tartja ördögtől valónak azt, hogy ha már az emberekről döntenek, akkor őket is megkérdezzék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: