Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Augusztus 01. 10:52, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Jelentős állami támogatást kap a Pápai Vízmű, ám ez csak a lyukak betömésére elég

Jelentős állami támogatást kap a Pápai Vízmű, ám ez csak a lyukak betömésére elég

Az elmúlt bő tíz évben elmaradt díjemelések, valamint a rezsi és egyéb költségek drasztikus megemelkedése miatt nehéz helyzetbe kerültek az ország víziközmű szolgáltatói, így a pápai is.

Örömhírt jelentett be ma délelőtti sajtótájékoztatóján Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója és dr. Áldozó Tamás polgármester, ám a jó hírekre árnyék vetül. Mint az elhangzott, a Pápai Vízmű Zrt. az Energiaügyi Minisztériumtól 263 millió forintos támogatást kap. Vörös Dániel elmondta, drasztikusan emelkedtek meg az energiaárak, a Vízművet leginkább a villamosenergia árának emelkedése érintette érzékenyen, ezért a többszáz milliós hiány finanszírozására pályázatot nyújtott be a minisztériumhoz, amely mindenre kiterjedően átvilágította a társaság működését, és ennek tükrében döntött pozitívan. A vezérigazgató köszönetet mondott a megítélt támogatásért, ám hozzátette, így is mintegy 180-200 milliós hiánnyal számolnak az idei évben. Kérdésünkre Vörös Dániel elmondta, itt nem arról van szó, hogy a Vízmű ne tudná kiegyenlíteni a számláit, hanem ez a tétel leginkább az amortizációt jelenti, vagyis azt, hogy a társaság képtelen finanszírozni azokat a beruházásokat, amelyekkel megelőzhetők lennének a különböző meghibásodások, és amelyek elvégzésével hatékonyabb működést lehetne elérni.

Úgy tűnik, elkerülhetetlen a drasztikus vízdíjemelés

Kérdésünkre Vörös Dániel elmondta, gazdálkodás rentábilis működéséhez valószínűleg elengedhetetlen lesz a díjak emelése. Az igazgató 50 százalékos vízdíj és szennyvízdíj emelést vetített előre, ez a vízdíjban havonta, egy átlagos pápai fogyasztó esetében (7 m2) 800 forintos díjemelkedést jelentene, továbbá ugyanekkora növekedést a szennyvízdíj árában. Vörös Dániel hozzátette, a díjemelésről nem helyben születik döntés, azt az Energiaügyi Minisztérium hatáskörébe utalta a 2011-es ide vonatkozó törvény.

Hiba volt nem emelni a díjakat az elmúlt bő 10 évben

Itt fontos lehet megemlíteni azt a tényt, hogy a pápai vízdíj jelenleg a 2009-es szinten van. Tudva azt, hogy az azóta eltelt 14 év során mennyivel emelkedtek a bér- és egyéb költségek, nem nehéz belátni, hogy miért is került nehéz helyzetbe a Pápai Vízmű, az ország többi víziközmű szolgáltatójával együtt. Ha minden évben csak egy minimális, 5 százalékos díjemelést alkalmaztak volna, most semmilyen veszély nem fenyegetné a gazdálkodást, sőt, el tudták volna végezni azokat a karbantartási és modernizációs beruházásokat, amelyekkel kiküszöbölhetők lennének a gyakori meghibásodások, és a nem hatékony működés, ezek hiánya ugyanis további költségnövekedést okoz jelenleg, és okozni fog a jövőben még inkább.

A társaság egyébként tett lépéseket a hatékonyabb működés irányában, napelemparkot hozott létre, illetve átálltak a dinamikus közbeszerzési rendszerre az energia beszerzése terén, ez utóbbi negyedévenkénti árfelülvizsgálatot jelent.

Dr. Áldozó Tamás polgármester köszönetet mondott a minisztérium támogatásáért. A városvezető hangsúlyozta, a pápai önkormányzat továbbra sem szeretné állami tulajdonba adni a Pápai Vízmű Zrt-t, hiszen az egy igen jelentés vagyontárgy a pápaiak tulajdonában. Hozzátette: a kormány állta a szavát, és nem tett különbséget az önkormányzati és az állami tulajdonú víziközművek között, a támogatások megítélésekor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.