Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2019. Január 11. 09:09, péntek | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

Javaslatokat vár az önkormányzat a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve programjaira

Javaslatokat vár az önkormányzat a holokauszt pápai áldozatainak emlékéve programjaira

A december 20-ai képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy a 2019-es esztendőt a pápai zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve, az áldozatok előtt tisztelegve emlékévvé nyilvánítják.

Az emlékév munkacíme a Holokauszt pápai áldozatainak emlékéve, de többek között a pontos elnevezésre is várják a pápaiak javaslatait - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás polgármester.

Felidézte, a korábbi években hagyománnyá vált, hogy a város életében fontos, sorsfordító esemény megtörténte, vagy egy-egy jeles alakja évfordulója tiszteletére emlékévet hirdet meg a város. Így volt ez Esterházy Ferenc és Jókai Mór esetében, de ilyen volt a város 800 éves évfordulója és a Reformáció 500 is, az idei évben pedig a holokauszt áldozataira kíván emlékezni a város.

-A holokauszt a város történelmében a legnagyobb tragédiák egyike, de a 20. században biztosan a legnagyobb tragédia. Több ezer pápai áldozatról emlékezünk meg. Ezért 2019-ben nem is dönthet másként a saját múltját számontartó közösség, minthogy a 75 éves évfordulón egész éves rendezvénysorozatot szervez ennek emlékére - hangsúlyozta.

A polgármester felhívást intézett a városban élő lakossághoz, intézményekhez, közösségekhez, hogy fogalmazzák meg azokat a javaslatokat, melyekkel ehhez az emlékévhez csatlakoznának.
-Azt kérjük, mondják el, milyen módját szeretnék látni a megemlékezésnek, mi pedig a beérkezett javaslatokból és az önkormányzat saját terveiből összeállítjuk az éves rendezvénysorozatot. A javaslatokat január 25-éig kérjük eljuttatni a Városházára, akár e-mailben, személyesen vagy levélben. Ezt követően a Humánerőforrás Bizottság összeállítja az emlékév menetrendjét.
Áldozó Tamás hozzátette, az emlékév megrendezéséről értesíteni fogják a magyarországi nagy zsidó szervezeteket és intézményeket, hiszen Pápa városa volt az egyik legjelentősebb központja a magyarországi zsidóságnak a 18-19. században és a Pápán felhalmozódott kulturális örökség jelentős része ezeknek az intézményeknek a birtokában lehet, ezért számítanak az együttműködésükre.
Az önkormányzat nemcsak programjavaslatokat vár a városban már évek óta hagyományosan zajló megemlékezések mellé, hanem arra kér ötleteket, mi legyen az emlékév pontos megnevezése.

-Január 25-ig az emlékév pontos nevére is várjuk a javaslatokat, hiszen szavaknak, szókapcsolatoknak is lehet jelentősége, és mi azt a megfogalmazást szeretnénk választani, amely méltó a mártírok emlékéhez és a legszélesebb körben elfogadható ma Magyarországon, illetve az áldozatok családjai számára szerte a világon.

A város már eddig is nagyon sok kutatást végeztetett a pápai zsidóság történetének megismerésére, a holokauszt áldozatok számának, sorsának pontos felkutatására, az idei esztendő további fontos adatokkal szolgálhat e témában. Áldozó Tamás úgy fogalmazott, 2019 üzenete, hogy ezt a tudást átadják a ma élő pápaiaknak, főként a fiataloknak, hogy legyen egyértelmű, tiszta és világos képük arról, mi történt itt a 20. században, a 2. világháború azon éveiben, amikor vallásuk miatt üldöztek Magyarországon egy asszimilálódott nagy népcsoportot.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 22. 12:54, péntek | Helyi

Nincs az ország halálútjai között a 83-as

Bár valóban sok baleset történik a 83-ason, elsősorban annak Győr és Pápa közötti szakaszán, de a sokak által halálútnak nevezett 83-as mégsem szerepel az ország 20 legveszélyesebb útja között.

2019. Március 22. 10:08, péntek | Helyi

Magdolna

2019. Március 22. 09:17, péntek | Helyi

Orbán Imre a vörösterrorról

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa 100 évvel ezelőtti kommunista hatalomátvétel kapcsán emlékezett meg a vörösterrorról.

2019. Március 21. 17:42, csütörtök | Helyi

90 esztendeje hunyt el Batthyány Ilona

Napra pontosan ma kerek kilencven esztendeje, 1929. március 21-én hunyt el az első felelős magyar kormányfő, a vértanú gróf Batthyány Lajos és neje, gróf Zichy Antónia második gyermeke: Batthyány Ilona.