Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 25. 09:35, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ismét világhírű művész alkotásaiból nyílik kiállítás az Esterházy-kastélyban

Ismét világhírű művész alkotásaiból nyílik kiállítás az Esterházy-kastélyban

Henri Matisse alkotásaiból nyílik tárlat március 9-én. A kiállítás anyagát a korábbiakhoz hasonlóan Thomas Emmerling műgyűjtő ajánlotta fel.

- Igyekeztünk úgy felépíteni a kiállítás környezetét, hogy Matisse-ról minél többet megtudjanak majd a látogatók. A kiállításnak az lesz a címe, hogy Színek és formák, ugyanis ez a két dolog jellemezte Matisse-t. Néhány vonással le tudott rajzolni embereket, úgy, hogy azt azonnal felismerhetjük. A jazz sorozatot, ha valaki megtekinti, láthatja, hogy mennyire gazdag színekben Matisse. Szürke hétköznapokról beszélünk, sok színtelenség vesz bennünket körül, s ebben az időszakban Matisse segít nekünk újra felfedezni a színeket és újra bátorságot meríteni, s használni a vidám, életigenlő színeket. Ezeket lehet majd a kiállításon látni - tudtuk meg Boros Katalintól, a kastély üzemeltető társaság ügyvezetőjétől.

Thomas Emmerling azt mondta, Matisse nagy jól illik a megkezdett sorba, tökéletes Dalí és Picasso után. Megtudtuk tőle, körülbelül 110 litográfiát láthatunk Matisse-tól, egyrészt fekete-fehér és színes rajzokat. A középső teremben a Szerelem virágai című anyag tekinthető majd meg, amely visszautal a francia lovagkori irodalomra és azt a szituációt mutatja be, hogy egy lovag életében a szerelem mekkora szerepet játszott. A másik teremben a jazz lesz látható képekben. Ezek papír kivágásokból készült nyomatok. A harmadik teremben pedig vegyesen fekete-fehér és színes grafikákat tárnak a látogatók elé - mondta el a műgyűjtő.

Thomas Emmerling hozzátette, nagyon elégedett a pápai Esterházy-kastélyban tartott előző két kiállítás látogató számával, örömét fejezte ki, hogy az ide látogatók kíváncsiak a művészetekre.

A francia festő a 20. század egyik legjelentősebb alkotója. Egy egész festészeti mozgalom, a perspektívák megváltoztatása és a papírkollázs technika is a nevéhez fűződik.

A különleges tárlat, amely a kastély keleti szárnyában kialakított kiállítói térben kap helyet, március 9-től október 31-ig várja a művészetkedvelő közönséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.