Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Július 02. 19:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Fotó: Babos Petra

Ismét látogatható a pápai zsinagóga

Ismét látogatható a pápai zsinagóga

Július 1-től újra megnyitotta kapuit a zsinagóga, mely keddtől szombatig 10-18 óráig várja a látogatókat.

Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy már tavasztól szerették volna megnyitni a zsinagógát, ám a járvány miatt erre csak most kerülhetett sor. -Az épületben helyet kapó, Pápán egykor élt zsidó családok életét bemutató kiállítást egy hosszabb szünet után sikerült tavaly ősszel újra kinyitni, akkor bejelentkezés alapján lehetett megtekinteni a tárlatot, hiszen az időjárás nem teszi lehetővé ebben az épületben, hogy az őszi és téli időszakban állandóan itt legyen valaki. Erre mostantól van lehetőség, a cél pedig az, hogy a zsinagógában dolgozó kolléga segítségével, a látogató megismerhesse a zsinagóga történetét, a legapróbb részletekbe menőkig is, s tudjon tájékoztatást kapni a kiállításról, a tablókról - tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A rendes nyitvatartási rend várhatóan augusztus, vagy szeptember végéig lesz érvényben, érdeklődéstől függően, ezt követően állnak vissza a bejelentkezés alapján történő megnyitásra.

Rendezvényhelyszínként is visszatér a zsinagóga, vasárnap, azaz július 5-én 15 óra 30 perctől Holokauszt emlékünnepségre várják az érdeklődőket. Ezen kívül terveznek őszre is programot. Bejelentkezett a Budapesti Fesztivál Zenekar, hogy folytassák a zsinagóga koncerteket. A Pegazus Színház elnyert egy pályázatot, amelynek keretében fel tudják újítani a Szomorú vasárnap című darabot. Ezt majd a zsinagógában mutatják be október elején. - Örülünk, hogy az épületet élettel tudjuk megtölteni, s ez a cél is, hogy amíg nem sikerül megtalálni a forrásokat a felújításra, addig is használjuk, vonjuk be a város életébe, legyen a helyi közösség része, és minél több program legyen itt - zárta gondolatait Boros Katalin.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.