Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Július 03. 07:47, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Irakba készülő magyar katonák Pápán

Irakba készülő magyar katonák Pápán

Zajlik a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 17. (MH IKBK 17.) váltására jelentkezettek összevont felkészítése, amely során a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány egy csapattá válik a feladatok eredményes végrehajtása és a váratlanul bekövetkező szituációk eredményes kezelése érdekében.

A Honvedelem.hu összeállításából kiderül, az MH IKBK 17. váltása több katonai szervezet állományából áll össze, a váltás „gerincét” azonban a Magyar Honvédség Területvédelmi Ezredeinek katonái adják. A felkészítés harmadik hetén pszichológiai tréning, ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) és a készenléti alegységek alkalmazása mellett a békefenntartás főbb eljárásaival, műveleteivel ismerkedtek meg.

A kiképzésnek Újdörögd ad otthont, azonban az EÁP begyakorlást a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtéren, Pápán hajtották végre a katonák, akiket Vass Zoltán alezredes a kontingens tervezett parancsnoka is meglátogatott június 28-án ellenőrzés céljából.

„Egyik fő feladatkörünk az ellenőrző-áteresztő pontnál történő személy és gépjármű átvizsgálás lesz. Jelenleg a féléves közös munka előkészítése zajlik, amihez elengedhetetlen, hogy az állomány csapattá váljon” – nyilatkozta a parancsnok, aki maga is az önkéntes tartalékos rendszerben dolgozik, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalj (Tolna vármegye) zászlóaljparancsnokaként.

A békefenntartó külszolgálatra készülők a felkészítés első szakaszában többségében elméleti oktatáson vettek részt, ezt követően pedig olyan gyakorlatot és lövészetet hajtanak végre, amelyek során a műveleti területen rájuk váró helyzeteket begyakorolhatják.

„Műveleti feladatok vonatkozásában fontos, hogy egy szintre hozzuk a katonák felkészültségét” – mondta el Molnár Tamás őrnagy parancsnokhelyettes, aki azt is hozzátette, hogy jövő héten lövészetet fog végrehajtani az állomány.

A kontingens tervezetten szeptemberben kezdi meg szolgálatát Irakban, addig is a kiképzés nem áll meg, a katonák tovább folytatják az iraki külszolgálatra történő felkészülést.

Forrás: Honvedelem.huSzöveg, fotó: Józan Tímea hadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.