Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Április 24. 13:13, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Ingyenes belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápán

Ingyenes belgyógyászati és szemészeti szűrővizsgálatot tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápán

Számos olyan egyszerű és gyors vizsgálatot végeztek el, amelyek az orvosnál jóval hosszabb időbe teltek volna.

A belgyógyászati szűrés fontosságát elsősorban az adja, hogy a szív és érrendszeri betegségek az egyik vezető haláloknak számítanak hazánkban és Európában. Ahhoz, hogy ez visszaszoruljon, a megelőzés kiemelten fontos, ezért a mai alkalmon is ezen betegségek kockázatát mérték fel. A szemészeti szűrés azért fontos, mert nagyon sokan vannak olyanok, akik nem veszik észre, hogy nem jó a látásuk, ez pedig számos betegséghez vezethet, nehezebben olvasnak, fáj a fejük, feszültebbek és nem tudják, hogy mi van a háttérben - mondta el Nagy Ferenc. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szűrési programokért felelős szakmai vezetője hozzátette, ezidáig az országban 11 helyen szerveztek hasonló szűrési programot, és minden alkalommal szűrtek ki olyan betegségeket, amelyekkel fel kellett keresni a háziorvost, vagy szakorvost. - Sok olyan egyszerű és gyors vizsgálatot végzünk el, melyekre az orvosnál jóval hosszabb időt kellene várni - fogalmazott Nagy Ferenc.

A vizsgálat során egy rövid kérdőíves felmérést kellett kitölteniük a résztvevőknek, testsúly, testmagasság, derékkörfogat és BMI, majd vérnyomás és EKG mérés következett. A helyszíni laborvizsgálat során vércukor, koleszterin, hemoglobin és triglicerid szintet is mértek. Szemészeti vizsgálat során a látásélességet és a szemnyomást vizsgálták, végül pedig kiértékelték az eredményeket és javaslatot tettek az esetleges további teendőkkel kapcsolatban.

A szűrésen Áldozó Tamás is részt vett. A polgármester elmondta, általában az ilyen szűrővizsgálatokra elsősorban azok mennek el, akik egyébként is odafigyelnek az egészségükre. Ezért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön erre az alkalomra és így hívja fel rá a figyelmet, és talán majd egyszer azok is megmozdulnak, akik kevésbé egészségtudatosak. A városvezető hozzátette, igyekszik egészségesen élni, ahová teheti, gyalogosan megy a városban és rendszeresen jár futni is. Áldozó Tamás köszönetet mondott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy megszervezte ezt a szűrővizsgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék