Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Március 21. 09:12, péntek | Helyi
Forrás: Pápai Rendőrkapitányság

Időseket loptak meg a trükkös tolvajok

Időseket loptak meg a trükkös tolvajok

Az országot járó, idős embereket megkárosító öt gyanúsított ellen folytatott nyomozást zárt le vádemelési javaslattal a Pápai Rendőrkapitányság.

A Pápai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya vádemelési javaslattal zárta le azok ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó trükkös tolvajok ellen folyó nyomozást, akik 2011 februárjától 2012 augusztusáig több mint hatvan idős embert loptak meg az ország különböző pontjain.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 40 éves L. Jenő sajószentpéteri, a 22 éves Cs. Norbert edelényi, az 56 éves B. Miklós, az 53 éves id. B. László, valamint fia, a 30 éves ifj. B. László miskolci lakosok az ország különböző településein jelentek meg, majd kifigyelték azokat a házakat, amelyekben feltehetően idős emberek laktak. A tudakozón keresztül megszerezték a lakásokhoz tartozó telefonszámokat és azzal az ürüggyel hívták fel a kiszemelt áldozatokat, hogy a helyi áramszolgáltató cég alkalmazottja hamarosan felkeresi őket lakásukon. A hívást követően megjelentek a sértettek otthonaiban, ahol túlfizetésre hivatkoztak és felajánlották, hogy azt helyben visszafizetik a házigazdának. Ennek során szándékosan olyan címletű bankjegyet adtak át, amelyet a károsultaknak fel kellett váltaniuk. Legtöbb esetben észrevétlenül letépték a visszakapott papírpénz sarkát, majd a szakadásra hivatkozva újabb bankjegyet kértek a nyugdíjasoktól. Tették ezt azért, hogy kifigyelhessék az otthon tartott készpénz rejtekhelyét. Ezt követően elterelték az áldozatok figyelmét, és a megtakarított pénzükkel távoztak. Az esetek nagy részében több százezer forintnyi összeggel károsították meg az idős embereket, de előfordult, hogy a milliós nagyságrendet is meghaladta a zsákmányuk. Pár alkalommal ékszert is loptak. Néhány idős ember esetében a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, mert vagy nem tudtak visszajárót adni, vagy gyanússá váltak számukra az idegenek.

A Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai – együttműködve a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársaival – 2012. augusztus 22-én Debrecenben érték tetten L. Jenőt, B. Miklóst és id. B. Lászlót, amikor egy idős hölgynél tartózkodtak, mint a helyi áramszolgáltató munkatársai. Cs. Norbertet, 2013. december 17-én, míg Ifj. B. Lászlót 2014. február 11-én fogták el.
A gyanúsítottak ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás iratait a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a Pápai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a Pápai Járási ügyészséghez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.