Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2021. Július 13. 17:20, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Időbringán vissza múltba - Kivel találkoznál 100 éve Pápa utcáin?

Időbringán vissza múltba - Kivel találkoznál 100 éve Pápa utcáin?

A fenti mottót adta a Mi Utcánk elnevezésű közösségi programsorozat idei alkalmának Polgár Gabriella belpolitikai újságíró, szervező.

Időbringa persze csak képzeletben jelent meg a helyszínen, de voltak lelkes vállalkozók, akik kétkeréken is összekötötték a belvárost és az Úrdombot, ez a két helyszín volt ugyanis az, amelyeken visszaforgott az idő kereke. Egy régi, szépen kékre festett, virágokkal díszített kerékpár is neki volt támasztva annak a kapunak, amely mögött összegyűltek a program résztvevői, jelezve, itt ma valami különleges dolog történik. Ki ne tűnődött volna el azon, hogy azokon a köveken, amiket mi is nap mint nap koptatunk, kik jártak korábban, évekkel, vagy akár évszázadokkal korábban.

A program célja a globalitás helyett a lokalitás erősítése, szellemi örökségünk megőrzése volt.

Kevés szó esik az Úrdombról a pápai közbeszédben, amely kereken 110 éve, 1911 óta a város belterületének és Erzsébetvárosnak a része. Az alkalmon hangsúlyt kapó településrészt két történelmi személyiség, Deák Ferenc és Erzsébet királyné portréjának bemutatására is sor került.

Az időbringára felszállva 1908-ban találtuk magunkat. Ekkor a belvárosban már állt a Postapalota, a mozi, valamint a Deák Ferenc utca 4-es ház is, melyek mindegyike Fon Mihály építőmester keze munkáját dicsérik. Utóbbi megépítésére a kor kiváló ügyvédjétől, dr. Adorján Gyulától kapott megbízatást, aki a város legnagyobb adózóinak listáján is szerepelt. Csakúgy, mint a Kluge név, amely nemcsak a kékfestésről lehet ismert. Ifjabb Kluge Endre, akivel szintén találkozhattunk Pápán az 1910-es években, az egészségügyben lett világhírű. Az új Szent János Kórház elme- és idegosztályát három évtizeden át vezette, nemrégiben Soltész Miklós államtitkár úgy fogalmazott róla, hogy "neve a világ minden táján ismer", hozzá köthető a paranoia fogalmának megalkotása.

A belvárosból az Úrdombra érünk, ahol mintegy 100 éve régészekbe botlottunk volna. Az 1920-as évek végén, a Perutz gyár tulajdonában lévő homokbányában avarkori leleteket találtak. A kiemelkedően értékes leleteket a Nemzeti Múzeumba szállították. A sírokban talált tárgyak a VII. századból valók, tehát ebben az időben Pápán már volt település.

Végezetül elhangzott, ezek a történetek meggyőzhetnek bennünket arról, hogy érdemes akár turista szemmel körülnézni a magunk településén, felfedezni annak értékeit és érdemes nemcsak térben, de időben is utazni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.