Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Április 18. 11:49, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Idén is Pápán rendezik meg a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált

Idén is Pápán rendezik meg a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált

Sőt, ezúttal valóra válhat a szervezők eredeti szándéka, és a filmalkotók személyesen is részt vehetnek a fesztiválon.

2020-ig kell visszatekintenünk, ha a program első rendezvényének időpontját keressük. Sajnálatos módon a koronavírus járvány keresztülhúzta az eredeti terveket, vagyis azt, hogy egy kisvárosi környezetben az alkotók valóban együtt tudják eltölteni ezt a hétvégét. Most, 2023-ban erre is lehetőség lesz, sőt, természetesen a közönség is találkozhat a művészekkel, valamint ingyenesen tekintheti meg a filmalkotásokat, amelyek angol nyelvű feliratozással lesznek láthatók.

A fesztivál részletes programját ITT találja!

Az április 27-30 között tartandó seregszemle fesztiváligazgatóját, a Balázs Béla díjas magyar filmrendezőt, Pozsgai Zsoltot méltatta dr. Áldozó Tamás polgármester. Mondván, igen jelentős kitartásról tett tanúbizonyságot, amikor nem adta fel az eredeti terveit, és ilyen nehéz időkben újra és újra megszervezi a fesztivált. A városvezető bízik abban, hogy a megjelenő művészek jó tapasztalatokat szereznek Pápán, és abban is, hogy a pápaiak közül minél többen ellátogatnak majd az alkotásokra.

Pozsgai Zsolt elmondta, nagy örömére szolgál, hogy idén a fesztivál nyitórendezvényén az Esterházy-kastélyban fogadhatják a művészeket. A filmrendező méltatta a fesztivál kínálatát, amelyben 18 filmalkotás szerepel, a legkülönbözőbb történelmi témákban, számos nemzet képviseletében. A fesztivál szakmai zsűrijében is komoly szakemberek szerepelnek, Győri Márk operatőr mellett Zámbori Soma rendező, színművész, producer, Berecz Ágnes producer,, Kovács Claudia rendező, operatőr, valamit Pozsgai Zsolt minősítik a filmeket. Továbbá Cserneczky Laura Anna, Kisvári Benedek és Medzibrodszky Milán alkotják a diákzsűrit.

A filmek közül kiemelendő egy ukrán dokumentumfilm, amelynek rendezője az idei évben elesett az ukrajnai háborúban. Az alkotás az országban tapasztalható nacionalista, fasiszta eszmerendszert mutatja be. Több pápai vonatkozása is van a filmfesztiválnak, a pápai származású Kocsis Tibor dokumentumfilmje is szerepel a kínálatban, valamint a pápai születésű, világhírű operatőr, Andrew László emlékének ajánlják a rendezvényt. Az idei évben új trófeát, az Arany Diót kapják meg az arra érdemes alkotók.

A filmfesztivállal egyidőben emlékeznek meg a városban a Magyar Film Napjáról, amelynek keretében a JMK filmvetítéseket és közönségtalálkozót szervez. Az ingyenes látogatható programok közt szerepel a Hajszálrepedés című magyar rövidfilm bemutatása, illetve közönségtalálkozó a film alkotóival. Megtekinthető lesz a komoly társadalmi kérdéseket taglaló Larry című film, Jankovics Marcell János Vitéze, továbbá Az ötödik pecsét című klasszikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.