Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Március 01. 09:05, péntek | Helyi
Forrás: Kerecsényi Zoltán

Idén 70 esztendős Kiss László Zsigmond művésztanár

Idén 70 esztendős Kiss László Zsigmond művésztanár

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma néhai kedves pedagógusa, az idén hetvenedik életévébe lépő jeles művésztanár-képzőművész, Kiss László Zsigmond munkássága előtt tisztelgett 2019 februárjának utolsó napján, az intézmény pápai Március 15. téri főépületének dísztermében rendezett, évfordulós kiállítása megnyitása keretében.

A kilencedik évfolyamos Holb Enikő Villő zongorajátékát követően Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes asszony méltatta az egybegyűltek előtt a nyugalmazott "refis" pedagógus életének és munkásságának főbb szakaszait, majd Kerpel Péter vezető művésztanár társaságában, a nagy múltú iskola vezetése és tanári kara nevében ajándékkal köszöntötte fel az alkotót. A tavaly Pápa Város Díszoklevele elismerésében részesült Kiss László Zsigmond február 28-i kiállításmegnyitója rendhagyó volt, ugyanis mintegy órás előadással, kivetített képekkel, rajtuk családi fotófelvételekkel, elődeiről, családjáról, példaképeiről, pályájának meghatározó helyszíneiről készített rajzok, festmények segítségével beszélt-mesélt életének eddig eltelt hét évtizedéről a megjelenteknek, sőt egy-egy alkotása bemutatását ahhoz illő verssorokkal – többek között Ady Endre, József Attila, Nagy László gondolataival – is színesítette.

Szülővárosunk köztiszteletben álló polgára Kiss László Zsigmond művésztanár úr; pedagógiai, művészeti munkásságát széles körben ismerik és elismerik a pápai emberek, de a szakma, s a művészeti élet is. Eddigi több évtizedes oktatói és alkotói munkásságával Pápán, Pápa környékén, és bizony azon jóval túl is hallatlan ismertséget-elismertséget vívott ki, mellyel-melyekkel öregbítette lakóhelye, Pápa – Pápánk – jó hírnevét. Nyugdíjazásáig a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma tanáraként – nyugodt szívvel állítható – az emblematikus XX. századi pápai kollégiumi művésztanár egyéniség, A. Tóth Sándor méltó utódjaként munkált, nyomában megannyi tehetséget nevelve ki a nagy múltú "skóla" falain belül és kívül; népszerű szakköröket is szervezve.

Kiss László a Pápa közeli Dabronyban cseperedett fel, nagybátyja, a szobrászként is tevékenykedő Ferenczy Imre (ő volt a pápai JMSZK-színházépület mellett manapság is látható, életnagyságú Gárdonyi Géza-mellszobor készítője!) jó indíttatást adott neki a későbbi formázásokhoz: kisplasztikák, szobrok elkészítéséhez.
A pápai Türr István Gimnáziumban érettségizett, tanárai, mesterei: A. Tóth Sándor, Bíró Károly, Szalai László voltak. Szegeden szerzett tanári oklevelet biológia-rajz szakon, később pedig elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát is. Tanított Szany községben, majd a pápai Kilián György Általános Iskolában és a már említett Pápai Református Kollégium Gimnáziumában, de városunkban munkált rajz-szakfelügyelőként, illetve szaktanácsadóként, s esztendőkön át még a pápai evangélikusok felügyelőjeként is tevékenykedett.

A tanár úr különböző technikájú rajzaival, festményeivel, domborműveivel, szobraival gyakran szerepelt-szerepel városi, megyei és országos közös tárlatokon. Talán sokak számára inkább jellegzetes akvarelljei – elsősorban pápai utcarészeket megörökítő akvarelljei idéződhetnek fel. A tanár úr hosszú ideje oszlopos tagja a pápai képzőművészek közösségének, s nyugdíjasként is rendkívül aktív, rendszeres résztvevője a helyi-környékbeli alkotóművészek nyári táborainak is.

Kiss László Zsigmond művésztanár úr azon lelkes pápai művészek sorából is kiemelkedik, akik az elmúlt esztendők alatt számos szép alkotással gazdagították-gyarapították szűkebb pátriánk intézményeit és köztereit is. Gondoljunk csak a pápai Weöres Sándor Általános Iskolában a névadó költő szobrára, a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola belső udvarán Bíró Károly festőművész mellszobrára, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma épületében Lőrincze Lajos, vagy tudós Bocsor István professzor domborművére, illetve azon megkapó, utcafrontra néző emléktáblás reliefjére, amelyeket az egykori pápai Református Nőnevelő Intézet épületén, vagy a pápai evangélikus lelkészlak, s templomkert falain láthatunk: a tragikus sorsú dr. Kőrös Endre tanár-igazgató-hírlapszerkesztő-költő, Bácsi Sándor evangélikus lelkipásztor, dr. Fabiny Tibor lelkész-hittudós-egyháztörténész tiszteletére alkotott műveire. S gondoljunk csak a legutóbb, az Orlai és Petőfi néhai második pápai szálláshelyén, a Pápai Egyesített Szociális Intézmény Barát utcai, egykori Ferences templom és kolostorral szemközti épületrészének folyosóján felavatott, Orlai Petrich Soma festőművészt megörökítő bronz domborművére is. De négy kiváló, vidéki, Balaton melletti, kővágóörsi-pálkövei mellszobrára és bakonytamási reliefjeire is gondolnunk kell: a Deák Ferenc liberális reformpolitikáját támogató, de az 1848-as forradalom kitörése előtt alig pár nappal elhunyt Zala vármegyei alispán, országgyűlési követ, a balatonfüredi színház létrehozásában jelentős szerepet vállaló Kerkapoly Istvánnak, valamint a náci borzalmak elleni küzdelem mártírjának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének kőszobrára, illetve a tekintélyes evangélikus, jószívű adakozó, mecénás, dunántúli-egyházkerületi felügyelő Ihász Lajost, s a Ház a sziklák alatt és A Simeon család szerzőjeként ismert nagynevű Kossuth-díjas írót, Tatay Sándort megörökítő domborművére.

Kiss László Zsigmond művésztanár úr eddigi rendkívül aktív, csupaszív pedagógiai-művészeti munkássága, példamutató életpályája méltán kapott az egy esztendővel ezelőtti március idusán városi elismerést. A tavalyi, év végi, pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központbéli után a most, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában és Művészeti Szakgimnáziumában megnyílt tárlatán szintén főként kedvelt akvarell-technikájú műveivel találkozhat a szemlélődő, azonban most az ismerős helyi utcákhoz, városrészekhez, no meg a "magyar tengerhez" kötődő jellegzetes témáin túl ezúttal lelki, hitbéli, bibliai témájúakkal is. Főként az Úr Jézushoz köthetőekkel. Kiss László Zsigmondot is megragadta a Munkácsy-trilógia, ennek sajátos "kisslászlói" akvarell-változatait is megtalálhatjuk a falakon! Ajánljuk minden érdeklődőnek, minden művészetet kedvelő-szerető pápainak! A nagybetűs pápai MŰVÉSZ-t pedig az Örökkévaló éltesse sokáig, – kívánva számára még sok-sok örömteli alkotó időt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.